Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Keramička posuda za pečenje - 28-30/20-22 cm.
Pasta se skuva prema uputstvu proizvođača. Ocedi se i ostavlja sa strane.
Sir se narenda na rende.
Kriške šunke se iseku na približno jednake veće parčiće.
U dubokoj posudi se istopi maslac na umerenoj temperaturi. Nakon što počne da vri, dodaje se odjednom brašno i meša se energično oko jedan minut žičanom mutilicom.
Dodaje se hladno sveže mleko, muskatni oraščić, so i biber. Meša se dok ne bude potpuno gladak sos. Pola narendanog sira se dodaja i meša se.
Smesa se ostavlja još malo na ringli dok ne počne da ostavlja blage traove od mutilice. Odmah se sklanja sa ringle i dodaje se šunka. Meša se.
Skuvana testenina al dente se dodaje u smesu. Meša se i sipa u posudu za pečenje. Posipa se preostalim sirom, posipa se prezlama.
Peče se na 180 stepeni oko 25-30 minuta.
Beleška: Ova vrsta zapečenog jela sa testeninom i šunkom može da se spremi dva do tri dana unapred, da se čuva u frižideru, a nakon toga da se zapeče na 160 stepeni 35-40 minuta.