Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Gratin»Francuski gratin sa sirom i pavlakom

Francuski gratin sa sirom i pavlakom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Francuski gratin sa sirom i pavlakom
Fotografije: marcheva14
1 / 3
27/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Istančano na francuski način - nežni gratin, koji možete jesti kao glavno jelo ili da ga poslužite kao prilog uz pečeno meso"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 350 ml
  • pavlaka za kuvanje - 350 ml
  • krompir - oko 1, 2 kg
  • muskatni oraščić - 1/4 kašičice, fino narendan
  • beli luk - 1 čen, izgnječen
  • sir - oko 50 g, tvrdi (samo za posipanje)
  • so - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica, sveže mleven
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni, duboka nauljena posuda.

U šerpu sipajte sveže mleko, so, pavlaku i presovani beli luk. Ostavite na umerenoj vatri da provri. U međuvremenu oljuštite krompir i nasecite ga na tanke listiće kao za čips.

Krompir dodajte u mleko i pavlaku, pažljivo promešajte i ostavite da se kuva tačno 8 minuta. Odmah skinite sa vatre i rešetkastom kašikom izvadite krompir, pa ga poređajte u dublju posudu za pečenje.

Prelijte krompir sosom. Krompir možete rasporediti i viljuškom, ali pažljivo, da se krompir ne raspadne. Pospite sve narendanim sirom.

Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta ili do lepe boje.

Napomena: Ovaj francuski gratin možete poslužiti kao prilog uz glavno jelo, ali ga možete služiti i samostalno.

Uz gratin, po želji, možete dodati i prethodno isprženu slaninu, mladi luk i drugo.

Posuda u kojoj pečete gratin, treba da bude dublja, jer kod pečenja mleko i pavlaka jako kipe i postoji mogućnost da izađu iz posude.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: