Način pripreme
U posudi miksera se umute maslac i šećer. Dodaje se žumance i muti se, dok se ne upije, dodaje se vanila, so i brašno. Zamesi se meko i nelepljivo testo. Ako testo ne može da se sakupi, dodaje se kašika vode, ali veoma pažljivo, kap po kap.
Razvija se između dva papira za pečenje oko 0, 6 do 0, 8 cm. Uzima se šablon po izboru i pritiska se na testo, da se otisne. Četkom ili drvenim šišom se otisne oblik šablona.
Testo se stavlja u zamrzivač na oko 10 minuta da se stegne, a nakon toga se kalupom po izboru, okruglom ili pravougaonim iseče keks. Ostavlja se na hladnom, dok se rerna ne zagreje.
Peče se na 170 stepeni oko 10 minuta li dok krajeve blago ne porumene.
Beleška: Možete da koristite različite kalupe za čokoladu i nakon što se stegne čokolada u njima da se zalepi na keks, takođe i odgovarajući šablon.
U datom trenutku nisam imala gotov šablon i zato sam iscrtala samu figuru, stavila sam na testo i čačkalicom sam otisnula nacrtano. Nakon što je keks gotov belom jestivom bojom se iscrta preko ocrtane figure.
Okrugli kalup za sečenj keksa - 7, 5 cm.