Pečeni jagnjeći but na arapski način
bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Jagnjetina»Pečeno Jagnje»Pečeni jagnjeći but na arapski način

Pečeni jagnjeći but na arapski način

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Pečeni jagnjeći but na arapski način
Fotografije: Mina Dimitrova
1 / 4
21/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema40 min.
Kuvanje220 min.
Ukupno260 min.
Porcije6
"Tajna ukusne jagnjetine je u majstorski izabranim začinima i tihoj vatri"

Potrebni sastojci

  • jagnjeći but - 1 komad
  • cimet - 2 prstohvata
  • muskatni oraščić - 1/4 kašičice
  • kurkuma - 1 kašičica
  • kumin - 1/2 kašičice
  • đumbir - 1/2 kašičice
  • biber - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1/ kašičice
  • beli biber - 1/2 kašičice
  • mladi luk - 1 vezica
  • jagnjeće iznutrice - 1/2 pakovanja, za sarmicu
  • mladi luk - 1 vezica
  • nana - 1 vezica
  • pirinač - 1 šolja
  • ulje
  • luk - 1/2 glavice, crni
* merne jedinice

Način pripreme

Jagnjetina se iseče pažljivo oštrim nožem, da se formira džep. Meso se posoli sa svih strana. U posudici se pomešaju suvi začini - cimet, narendan muskatni oraščić, kurkuma, kumin, đumbir, biber, aleva paprika i beli biber.

Začini se dobro promešaju i dodaje se nekoliko kašika ulja, da se pretvori u kašu. Ovom smesom se maže celo meso. Iznutrice za sarmicu se skuvaju u posoljenoj vodi, zajedno sa pola glavice luka. Nakon što su skuvane i ohlađen seče se na sitno.

Odvojeno se u zagrejanom ulju zaprži isečene vezica mladog uka, dodaje se i pirinač. Dodaje se voda u odnosu 1 prema 3 sa pirinčem. Na kraju se dodaje isečena nana i isečene iznutrice od sarmice.

Nadev se mnogo dobro zamesi. Začinjava se biberom, kurkumom, đumbirom i muskatnim oraščićem. Napravljeni džep u jagnjetini se pažljivo puni i zašiva koncem. Posle se stavlja u posudu za pečenje, naliva se sa dve šolje vode.

Posuda se pokriva aluminijumskom folijom i peče se na 200 stepeni oko 3 sata. Poslednjih 15 minuta pre nego što je jelo gotovo, sklanja se folija da se zapeče.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: