Način pripreme
1. Ribu očistimo i odstranimo glavu, rep i kosti. Podelimo na dva fileta, a svaki od njih sečemo po dužini na još dva, tako da dobijemo ukupno 4 parčeta.
2. Za eskabeš stavljamo u posudu na ringlu sirće, belo vino, vodu, so, šećer i lovorov list sa zrnima bibera. Sečemo na kolutove luk i šargarepu i dodajemo. Kada provri merimo 10 minuta i sklanjamo sa ringle.
3. Potapamo na nekoliko sekundi ribu u toplu marinadu i vadimo, a nakon toga sipamo tečnost u nemetalnu posudu i potapamo ponovo riblje filete. Čekamo da se potpuno ohladi i stavljamo u frižidera na 24 sata.
4. Spremni smo da spremimo naše jelo. Za njega skuvamo heljdu u odnosu 1:2-2, 5 u blago posoljenoj vodi. Kuvamo oko 15-17 minuta - u početku na jakoj vatri, a nakon toga smanjujemo na minimum do kraja kuvanja. Ostavljamo da odstoji 8-10 minuta tako pod poklopcem (skonjeno s vatre). Ocedimo vodu, ako je zrno nije potpuno upilo, i ohladimo.
5. U posudi pomešamo heljdu sa maslinovim uljem, sokom od limuna, paradajz sosom, peršunom i solju po ukusu. Dodajemo prepolovljen ili ceo čeri paradajz. Iskidamo riblje filete, koji su već dovoljno odstajali u marinadi. Možemo da stavimo svu ribu ili onoliko koliko želimo.
6. Dobro promešamo i serviramo kao hladno predjelo.
Prijatno!