Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Heljda sa skušom eskabeš

Heljda sa skušom eskabeš

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Heljda sa skušom eskabeš6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
2
"Aromatičan kompliment svim ljubiteljima skuše"

Potrebni sastojci

  • skuša - 1 riba, srednja ili mala
  • heljda - 200 g
  • čeri paradajz - 10 - 12 komada
  • peršun - 4 - 5 kašika, svež
  • sok od limuna - 60 ml
  • paradajz sos - 2 - 3 kašike
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • so - po ukusu
  • Za eskabeš
  • luk - 1 glavica, mala
  • šargarepa - 1 komad, mala
  • lovorov list - 1 komad
  • biber - 4 - 5 zrna
  • jabukovo sirće - 70 ml
  • belo vino - 70 ml
  • voda - 120 ml
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

1. Ribu očistimo i odstranimo glavu, rep i kosti. Podelimo na dva fileta, a svaki od njih sečemo po dužini na još dva, tako da dobijemo ukupno 4 parčeta.

2. Za eskabeš stavljamo u posudu na ringlu sirće, belo vino, vodu, so, šećer i lovorov list sa zrnima bibera. Sečemo na kolutove luk i šargarepu i dodajemo. Kada provri merimo 10 minuta i sklanjamo sa ringle.

3. Potapamo na nekoliko sekundi ribu u toplu marinadu i vadimo, a nakon toga sipamo tečnost u nemetalnu posudu i potapamo ponovo riblje filete. Čekamo da se potpuno ohladi i stavljamo u frižidera na 24 sata.

4. Spremni smo da spremimo naše jelo. Za njega skuvamo heljdu u odnosu 1:2-2, 5 u blago posoljenoj vodi. Kuvamo oko 15-17 minuta - u početku na jakoj vatri, a nakon toga smanjujemo na minimum do kraja kuvanja. Ostavljamo da odstoji 8-10 minuta tako pod poklopcem (skonjeno s vatre). Ocedimo vodu, ako je zrno nije potpuno upilo, i ohladimo.

5. U posudi pomešamo heljdu sa maslinovim uljem, sokom od limuna, paradajz sosom, peršunom i solju po ukusu. Dodajemo prepolovljen ili ceo čeri paradajz. Iskidamo riblje filete, koji su već dovoljno odstajali u marinadi. Možemo da stavimo svu ribu ili onoliko koliko želimo.

6. Dobro promešamo i serviramo kao hladno predjelo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: