Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Riblja Čorba»Riblja čorba sa iverkom

Riblja čorba sa iverkom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Riblja čorba sa iverkom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
25/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Nije prosto čorba sa ražom, nego morska izjava ljubavi, neodoljivog ukusa i mirisa"

Potrebni sastojci

  • iverak - 400 g, fileti očićeni od kože i kostiju
  • škampi - 10 - 12 komada, neoljušteni, sveži ili zamrznuti.
  • luk - 1 glavica, velika
  • beli luk - 2 čena
  • celer - 2 struka
  • šargarepa - 2 komada
  • paradajz - 1 komad
  • peršun - 6 strukova, svež + za posipanje
  • šafran - 1 prstohvat
  • so - po ukusu
  • brendi - 40 ml
  • iverak - 1 glava (za bujon)
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika, ravna
  • aleva paprika - 1 supenena kašika, ravna
* merne jedinice

Način pripreme

1. Oljuštite škampe i sve što skinete od njih stavite u polovinu maslinovog ulja, ugrejanog na umerenoj/jakoj vatri zajedno sa glavom ribe.

2. Očistite povrće i u oljuštene delove i glave stavite šargarepu, jedan struk celera i pola glavice luka, krupno isečenu. Čim se sve zaprži (kratko) sipajte brendi i flambirajte po želji. Ako ne, ostavite da alkohol ispari i sipajte vodu - koliko da pokrije 3 prsta iznad sastojaka. Posolite i stavite 3 struka peršuna i ostavite da vri na tihoj/umerenoj vatri 20-25 minuta.

3. U tiganju posebno pripremite sofri, koji ćemo dodati u čorbu. Izrendajte luk, beli luk i paradajz, a struk celera i preostali peršun sitno iseckajte. Druga varijanta je sa sameljete zajedno luk, peršun i beli luk, a paradajz da izrendate ili da ga oljuštite i sameljete posebno, pošto se on kasnije dodaje.

4. Ugrejte preostalo maslinovo ulje na umerenoj vatri i pržite 3-4 minuta luk, beli luk i celer, stavite paradajz i peršun (ako je iseckan posebno) i pržite još 3-4 minuta, nakon toga dodajte i šampe, kratko, dok ne promene boju. Sipajte alevu papriku, promešajte i odmah skinite sa vatre.

5. Gotov bujon procedite dva puta i vratite na vatru, u njega sipajte pripremljen sofri sa škampima. Sipajte vodu koiko procenite.

6. Ispecite iverak u namazanom tiganju sa dnom koje se ne lepi, minut sa svake sttane, izmrvite je ili sitno isecite u čorbu. Bolje da iskidate prstima, kako biste osetili da li ima neka kost slučajno.

7. Stavite šafran, još soli ako je potrebno i kuvajte sve zajedno 3-4 minuta, ne više - samo treba da se dobro pomešaju svi ukusi, i čorba je gotova.

Ako želite možete dodati i finu fidu tih 3-4 minuta, koja su dovoljna da se ona skuva.

8. Supu servirajte toplu, posutu sitno iseckanim peršunom i po želji komadom limuna.

Izuzetna je za predjelo prefinjenog ili prazničnog ručka, u tom slučaju predlažem da bude servirana sa lepim belim vinom - šardone, ili penušavim - prošeko, cava ili šampanjcem.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: