Način pripreme
1. Iskidajte glavicu kupisa na listove i od svakog isecite tvrdu žilu u sredini. U zavisnosti od veličine listova možete da ih prepolovite ili ne. Ako ne volite previše kisleo, natopite ih u vodi, u suprotnom - u soku od kupusa, da se ne isuše.
2. Pozabavite se nadevom, tako što isečete luk na sitno. Šargarepe narendate i dve vrste povrća sa prstohvatom soli, ostavite da se izdinstaju na umerenoj vatri u ulju.
3. Za to vreme operite i isecite pečurke zajedno sa panjićima na relativno sitne parčiće i dodajte u ostalo povrće zajedno sa dodatnom masnoćom. Kuvajte još 5-6 minuta i dodajte i paradajz pire, alevu papriku i još soli.
4. Nakon što se sve dobro zaprži i voda od pirea ispari, sipajte pirinač, prethodno opran od skroba. Mešajte 2 minuta i nalijte vodu - dva puta više od zapremine pirinča. Kuvajte dok je ne upije svu, ne treba da je potpuno skuvan, već da ostane blago tvrd. Stavite i čubar i sklonite s vatre. Ja stavljam više čubra jer je aroma neponovljiva!
5. Nakon što se nadev blago prohladi uvijte sarmice stavljajući po kašičicu od njega i zatvarajući ih dobro.
6. Na dno duboke šerpe poređajte sloj preostalih listova od kupusa. Obično ima iskidalih ili onih koji nisu za punjenje, kao i isečene žilice. Odozgo gusto poređajte sarmice jednu do druge na toliko slojeva koliko dozvoljava veličina vaše šerpe. Po želji preko njih stavite nekolko grančica čubra i pokrijte sa još listova kupusa.
7. Nalijte vode toliko da se vidi na površini, ali da ne prekriva potpuno sarme. Pritisnite teškim tanjirom i poklopite šerpu poklopcem. Stavite na umerenu do slabu vatru na oko 1 sat, ili dok listovi kupusa ne omekšaju dovoljno.
8. Servirajte sa kiselom pavlakom.
Sledećeg dana sarme su još ukusnije, neko onog dana kada se spremaju.
Prijatno!