Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarmice sa pirinčem, pečurkama i maslinama

Sarmice sa pirinčem, pečurkama i maslinama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Sarmice sa pirinčem, pečurkama i maslinama
Fotografije: marcheva14
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Da vas počastimo sa najukusnijim sarmicama sa prinčem, pečurkama i maslinama"

Potrebni sastojci

  • listovi loze - sveži
  • luk - 1 glavica, star
  • mladi luk - 1 vezica, svež
  • pirinač - 1/2 šolja, dugog zrna
  • pečurke - 300 g
  • masline - 100 g, kalamata
  • maslinovo ulje - 6 kašika,
  • so - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica, sveže mleven
  • kumin - 1 kašičica
  • cimet - 1/2 kašičice
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • ljuta aleva paprika - nekoliko prstohvata, po ukusu
  • šargarepa - 1/2 komada, samlevena u blenderu ili fino narendana
  • paradajz - 200 ml, sok, gust
  • mirođija - 1/2 vezice, sveža
  • nana - 1/2 vezice, sveža
  • limun - 1/2 limuna, isečen na kriške
  • maslac
* merne jedinice

Način pripreme

U dubokoj šerpi se zagreva voda i stavljaju se listovi voze da provre, sklanjaju se sa ringle i ostavljaju se 10 minuta da se omekša. Ocedi se. Usitne se i dve vrste luka i stavljaju se u šerpu sa maslinovim uljem da se dinstaju oko 3 minuta. Dodaje se pirinač, promeša se i prži dok ne postane prozračan, ali da mu je pulpa bela. Sklanja se sa ringle, ostavlja se sa strane.

U blender se stavljaju pečurke i očišćene masline i u nekoliko okreta se samelju u male parčiće. Dodaju se u luk i pirinač, ponovo se izdinstaju na umerenoj ringli, dodaje se paradajz i začni, promeša se.

Šire se listovi loze i u njihov gornji deo se stavlja kašičica nadeva, uvija se sarmica.

Poređaju se gusto u šerpu s debelim dnom, prelivaju se maslinovim ujem, vodom do sarmi (oko 2 šolje vode), poređaju se kriške limuna, pritisnu se tanjirom i stavljaju na slabu vatru da se krčkaju, dok se ne skuvaju, oko 40 minita ili dok voda potpuno ne uvri i ostane samo na masnoći. Kada su potpuno gotove, sklanjaju se sa ringle i dodaje se oko 30 g maslaca u parčićima, poklapa se poklopcem, da se istopi.

U nadev za sarme možete dodati i jednu šaku crnog suvog grožđa, daje prilično lagan slatko-kiseli ukus.

Mogu da se serviraju i sa pastom od belog luka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: