Rolati uskršnjeg kolača sa tečnom čokoladom i pestilom od jabuke

Mariola PantelicMariola PantelicPočetnik
28/06/2018
"Da li ste se oprostili sa dijetom ili se još borite "
Priprema30 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno70 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano41
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada
  • šećer - 200 g
  • sveže mleko - 500 ml
  • so - 0, 5 kašičice
  • maslac - 200 g
  • limunov šećer - 1 komad
  • vanilin šećer - 1 komad
  • svež kvasac - 40 g
  • brašno - 1 kg
  • šećerni sirup - za mazanja
  • orasi - za dekorisanje
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u malo svežeg mleka sa kašikom šećera i dve kašike brašna, promešajte i ostavite da naraste na toplom.

Prosejte brašno dva puta i dodajte so, promešajte. Umutite jaja sa šećerom, limunovim i vanilin šećerom, dodaje zagrejano sveže mleko i podizaač testa. Zamesite testo dodajući postepeno istopljeni maslac. Uvijte testo i stavite na toplo da naraste dva sata.

Izbijte vazduh iz testa prstima i bez dodatnog mešenja podelite na dva jednaka dela. Od njih (bez oklagije) napravite rukama dve praougaone kore debljine pola centimetra. U prvu koru dužim delom kašikom stavite red tečne čokolade, uvijte red čokolada i stavite drugi red. Uvijte rolat do sredine kore, preostali deo isecite na rese (trake).

Ispletite rese po tri u pletenice i nastavite da uvijate u rolat. Oblikovn rolat stavite u okruglu posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje i uvijte u krug oko zidova posude.

Isecite pestil od jabuke na tanke lente i poređajte ih do sredine kore, uvijte celu koru u rolat. Stavite rolat u okruglu posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje i uvijte u krug oko zidova posude. Nožem isecite rolat odozgo na jednakom rastojanju, ali ne do kraja.

Ostavite rolate da narastu jedan sat, namažite ih umućenim jajima i kašikom svežeg mleka. Na rolat pestil poređajte orahe u proreze. Pecite rolate u hladnoj rerni na 150 stepeni, nakon što dobiju zlatastu preplanulost odozgo, pokrijte aluminijumskom folijom i povećajte temperaturu na 170.

Pecite dok ne bude gotovo, proveravajući čačkalicom. Namažite rolate prethodno spremljenim šećernim sirupom od 1 količine šećera i 1 količine vode. Pospite vlažnim kristal šećerom, a pletenice susamom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar