Način pripreme
Rastvorite kvasac u malo svežeg mleka sa kašikom šećera i dve kašike brašna, promešajte i ostavite da naraste na toplom.
Prosejte brašno dva puta i dodajte so, promešajte. Umutite jaja sa šećerom, limunovim i vanilin šećerom, dodaje zagrejano sveže mleko i podizaač testa. Zamesite testo dodajući postepeno istopljeni maslac. Uvijte testo i stavite na toplo da naraste dva sata.
Izbijte vazduh iz testa prstima i bez dodatnog mešenja podelite na dva jednaka dela. Od njih (bez oklagije) napravite rukama dve praougaone kore debljine pola centimetra. U prvu koru dužim delom kašikom stavite red tečne čokolade, uvijte red čokolada i stavite drugi red. Uvijte rolat do sredine kore, preostali deo isecite na rese (trake).
Ispletite rese po tri u pletenice i nastavite da uvijate u rolat. Oblikovn rolat stavite u okruglu posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje i uvijte u krug oko zidova posude.
Isecite pestil od jabuke na tanke lente i poređajte ih do sredine kore, uvijte celu koru u rolat. Stavite rolat u okruglu posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje i uvijte u krug oko zidova posude. Nožem isecite rolat odozgo na jednakom rastojanju, ali ne do kraja.
Ostavite rolate da narastu jedan sat, namažite ih umućenim jajima i kašikom svežeg mleka. Na rolat pestil poređajte orahe u proreze. Pecite rolate u hladnoj rerni na 150 stepeni, nakon što dobiju zlatastu preplanulost odozgo, pokrijte aluminijumskom folijom i povećajte temperaturu na 170.
Pecite dok ne bude gotovo, proveravajući čačkalicom. Namažite rolate prethodno spremljenim šećernim sirupom od 1 količine šećera i 1 količine vode. Pospite vlažnim kristal šećerom, a pletenice susamom.