Način pripreme
/undefined Jedan deo toplog mleka pomešajte sa kvascem i 2-3 supene kašike šećera. Ostavite da se aktivira.
U veliku posudu sipajte dve vrste brašna, kvasac i po malo dodajte od drugih sastojakaa navedenih u receptu, šećer, koru od limuna i pomorandže, so, mleko, 2 jajeta, pomorandžinu vodu.
Dobro promešajte drvenom kašikom. Dodajte rastopljeni maslac. Zamesite testo. Ako je potrebno možete dodati 1 supeneu kašiku brašna. Oblikujte loptu i ostavite da nadođe, pokrijte vlažnom krpom oko 2-3 sata. Nakon toga testo malo premesite i podelijte na dva dela, jedan veći i 1/3 od testa manji, za manji venac.
U svakoj lopti prstima napravite rupu u sredini i resto vrtite ukrug da se raširi, a nakon toga sa obe ruke uhvatite i oblikujte venac.
Stavite u pleh, ostavite da nadođe 1 sat u rerni, ne uključujte stepene, a na dno rerne stavite posudu sa pamučnom krpom stavljenom u vodu.
Nakon toga izvadite, namažite žumancem, poređajte kandirano voće, parčeta kore od pomorandže, bademe po izboru, pospite perlicama šećera
Ispod testa zalepite jedan velik lešnik, nezavisno gde. Ko ga bude našao, imaće sreće!
Pecite na 180 stepeni oko 15-20 minuta.
Na isti način uradite i sa drugm testom.
Kad se ohladi, možete iseći po sredini i napuniti pavlakom ili finim kremom.
.............................
Ovo je francuski kolač iz vremena Luja XV. Kuvar bi pravio ovaj kolač za Bogojavljenje, osim toga što je bio lep, u njemu je bio sakriven poklon za kralja, odatle dolazi ime, mali medaljon od dijamanta.
Kasnije, u 18. veku, ovaj kolač je predstavljan kraljevskoj porodici u Španij i dobio je odobrenje, kasnije se proširio po celoj državi.
Danas je odozgo ispod testa stavlja jedan veliki lešnik, on je iznenađenje onom ko ga nađe, i biće mu sreća tokom cele godine.