Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Mala mediteraska pogača cvet

Mala mediteraska pogača cvet

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Mala mediteraska pogača cvet
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
29/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
170 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
205 min.
Porcije
2
"Nije važno što je mala, nego što je toliko ukusna, da ćeš celu da je pojededeš"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g
  • suvi kvasac - 5 g
  • voda - 100 ml
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 1 kašičica
  • sirće - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika + za premazivanje
  • maslac - 20 g
  • so - krupna, za posipanje
  • origano - za posipanje
  • masline - crne za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

1. U posudu prosejte brašno i pomešajte ga sa suvim kvascem (nije potrebno da ga mešate sa tečnošću i da prethodno nadolazi). Napravite udubljenje i sipajte vodu - mlaku, belance od jajeta (žumance odvojite za premazivanje na kraju), so, šećer i sirće.

2. Zamesite elastično i glatko testo, radite sa njim bar 15 minuta.

3. Oblikujte loptu, namažite maslinovim uljem i ostavite na toplom da nadođe 1 sat.

4. Stavite nadošlo testo na radnu površinu, posutu brašnom ili namazanu maslinovim uljem i kratko mesite. Odvojite mali deo i oblikujte lopticu veličine jajeta, ostalo na veliku loptu.

5. Uz pomoć dugog noža, od tupe strane napravite 4 duga simetrična proreza ili tačnije pristiskajte, nemojte ići do kraja. Ideja je da se razgraniče listovi cveta.

6. Uz pomoć ruku ili noža napravite rastojanje od bar 1 cm između svakog listića, a u sredini treba da napravite rastojanje, gde ćete stavitei lopticu. Kad bude gotovo, namažite maslinovim uljem, pokrijte čistom krpom i ostavite da nadođe još jednom 30 minuta na toplom.

7. Namažite umućenim žumancem, pospsite ljuspastom soli i origanom. Ukrasite sa onoliko maslina, koliko želite. Ja sam stavila samo jednu u sredinu, da bude lepše.

8. Pecite na 175 stepeni sa ventilatorom oko 30-35 minuta (proverite čačkalicom za zube) dok ne dobijete lepu boju.

9. Izvadite iz rerne odmah i naprskajte vodom, namažite maslacem ili stavite komadić maslaca preko pogače, da se samo rastopi. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite 5-10 minuta da odstoji.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: