Način pripreme
Prvo pripremamo keks od badema sa kojim ćemo napravti ukras na kraju, kao lepeza. U posudi pomešamo belo i bademovo brašno, šećer i koru od limuna, šećer i maslac, na sobnoj temperaturi, mutimo i gnjećimo rukama. Ove sastojke sakupljamo u testo kao malu loptu. Uvijamo u streč foliju i stavljamo na pola sata u frižider.
Nakon toga razvijemo testo, stavljamo ga na papir za pečenje, a preko stavljamo foliju u kojoj je bilo uvijeno, i tako razvlačimo da se ne lepi po oklagiji. Oblikujemo da bude prečnikad koloko je i dno pleha - 24 cm, to će biti veličina torte. Zbog toga stavite dno kalupa na koru i nožem ocrtaje krug, odvojite višak testa.
Dobijeni krug sečemo na 12 trouglova, a od viška testa takođe oblikujemo 2 truglasta keksa. Prenesemo ga na plitak pleh, tako kako je sa papirom za pečenje i pečemo na 180 stepeni 10 minuta. Kad izvadimo, dok su topli meki su i malo su se zalepili, ali nožem ponovo sečemo, pažljivo da se ne polome i ostavljamo da se ohlade.
Dok čekamo testo od maslaca da odstoji u frižderu, napravićemo patišpanj koru za osnovu. Mikserom umutimo tri jajeta sa šećerom i vanilom dok ne pobele. Dodajemo brašno i mutimo na maloj brzini dok ne dobijemo glatku smesu.
Sipamo je u pleh za tortu, širine 24 cm, obložen papirom za pečenje i malo namazan, takođe i ivice pleha i posute sa malo brašna. Stavljamo da se peče na 180 stepeni 12 minuta sa ventilatorom. Pečenu koru stavljamo da se ohladi, skidamo papir za pečenje.
Dolazi vreme da pripremimo kruške. Koru 3 velike kruške oljuštimo i sečemol na kriške. Odvojimo semenke i sečemo na kockice. Stavljamo u posudu sa dnom koje se ne lepi, zajedno sa 3 supene kašike šećera i 1 kafenom šoljom vode. Dodajemo sok od limuna i stavljamo na vatru, mešamo nekoliko puta dok ne postanu providne. Čim se skuvaju skidamo ih da se ohlade.
Priprema krema:
Žicom dobro umutimo žumanca sa šećerom. U njih dodajemo skrob i po malo jednu šolju mleka da dobijemo glatku smesu. Preostalo mleko ugrevamo na vatri. Skidamo sa vatre i u njega dodajemo smesu od jaja.
Promešamo i ponovo vraćamo na vatru, mešamo neprestano dok se ne zgusne. Skidamo i dodajemo maslac, ponovo mešamo dok se ne rastopi. Belanca umutimo an sneg mikserom, nakon toga mutimo sa malo šećera na pari dok se ne zgusne.
Oblikovanje torte:
Koru stavljamo na tacnu i oko zakopčamo obruč. Prelivamo nezaslađenim sveži mlekom. Kruške rasporedimo preko kore sa sokom koji je ostao u njima. Mlečni krem nanosimo na kruške i poravnamo. Ostavljamo u frižideru na oko sat vremena. Obruč skidamo i odozgo stavljamo krem od belanaca. Posipamo izmrvljenim keksom /sa ova dva od odvojenog testa/.
Ukras oblikujemo tako što keksiće od badema poređamo kao otvorenu lepezu. Pre toga posipamo šećerom u prahu. Ispod svakog keksa možemo da stavimo belu čokoladnu dražeju.