Šta je Amerikano kafa?
Caffe Americano jeespreso koji se preliva vrelom vodom i može se napraviti na nekoliko različitih načina. Međutim, postoji više razloga zašto ovaj popularni napitak od espreso kafe ima američko ime.
Većina studija povezuje stvaranje ovog napitka od kafe sa Drugim svetskim ratom. U stvari, ime je možda nastalo još ranije, krajem 1920-ih. Pisac Somerset Mom piše o likovima koji piju amerikano, iako nikada do detalja ne opisuje kako je napravljena ova kafa.
Međutim, najpouzdanije informacije koje opisuju stvaranje i imenovanje Amerikano kafe datiraju iz Drugog svetskog rata, kada je kafa bila od posebne važnosti (i neophodna) za vojsku. U proseku, vojnici su popili više od 32 funte kafe svake godine.
Kako se pravi Amerikano kafa?
Espreso i topla voda u kombinaciji zvuče kao jednostavan recept. U stvarnosti, međutim, i kvalitet sastojaka i način na koji su kombinovani određuju da li je američka kafa pravilno skuvana.
Espreso
Espreso se pravi od istih zrna kafe koja se koriste za pravljenje neskafea. Razlike proizlaze iz načina na koji se kafa peče, meša i kuva (proces u kome se sveže ubrana i pržena zrna kafe pretvaraju u crni napitak i koriste se tehnike zamrzavanja i sušenja raspršivanjem za pravljenje neskafe).
Hajde sada da pričamo o pečenju. Espreso se pravi obično od preprženog zrna, jer stvara manje kiselosti. Takođe stvara gušću kremu. Razlog je u ulju koje se nakuplja na površini prepečenih zrna. Vruća voda i para ga istiskuju iz zrna, formirajući mastan i bogat, kremasti sloj pene koji se uzdiže do vrha dobro pripremljene šoljice Amerikano kafe.
Najvažnija od svega je oprema i tehnika. Prava mašina za espreso, prava količina i distribucija kafe, prava temperatura i količina vode koja se koristi za pripremu pića igraju ogromnu ulogu u stvaranju savršenog kvaliteta espresa. Za postizanje takvog rezultata potrebno je iskustvo ili pronalaženje pravog kafića.
Voda
Čista i sveža voda je važna u pravljenju Amerikano kafe. Ovo je posebno važno kada se pravi amerikano, jer se napitak priprema postupkom prelivanja vrelom vodom. To rezultira bolje pripremljenim pićem i očuvanjem integriteta "pene".
Koliko topla voda treba da bude?
Mišljenja se razlikuju. Većina stručnjaka veruje da je 185 stepeni dovoljno, ali neki veruju da voda zagrejana na 200 stepeni čini bolju Amerikano kafu. Takođe postoji mišljenje da voda treba da dolazi direktno iz aparata za espreso, ali ovo nije obavezno.
Kako se pravi Amerikano kafa?
Amerikano kafa se ne pravi mešanjem espresa i tople vode. Oba sastojka su slojevito raspoređena. Ali šta je prvo? Odgovor je dvosmislen. Neki smatraju da preko espresa treba sipati vrelu vodu, jer se prema njima, ovim metodom najbolje čuva konzistencija i „pena” espresa.
Drugi tvrde da je pravi način da se napravi Amerikano kafa, sipanje espresa u vodu. Tvrde da ovaj metod stvara više "pene" i sprečava da espreso zagori ako je voda previše vruća.
Kada se voda dodaje u espreso, ova kafa je poznata kao originalni Amerikano. Amerikano je odličan na oba načina.
Ostaje samo pitanje koliko espresa i koliko vode treba koristiti. Tradicionalni način pripreme Amerikano kafe je sa 1-2 porcije espresa i do 170 ml tople vode.
Za jaki Amerikano izuzetno bogatog ukusa, koristite "kratki" espreso. Ako želite slabu Amerikano kafu, naručite "dugi espreso". Mleveni espreso je ostavlja da se ekstrahuje dvostruko duže. Tečnost je koliko i za normalnu duplu dozu, ali će kafa biti slabija i može biti gorča.
Komentari