Pivo je jedno od najstarijih i najkonzumiranijih alkoholnih pića na svetu i treći napitak po popularnosti, posle vode i čaja. Pivski kvasac, koji je jedan od glavnih sastojaka za spravljenje piva, dobar je izvor hranljivih materija. S druge strane, pivo sadrži i alkohol, koji može imati veoma ozbiljne negativne posledice po naše zdravlje. Da li je pivo korisno ili štetno?
Korisna svojstva piva
1. Pivo je izvor vitamina, minerala i flavonoida. Pivo sadrži vitamine B, kao i minerale kao što su magnezijum, selen, kalijum, fosfor. Ječam i hmelj, koji se koriste za pravljenje piva, sadrže mnogo flavonoida koji imaju veoma dobra antioksidativna svojstva;
2. Pivo pomaže protiv koronarne bolesti srca.Pivo mnogo pomaže protiv kardiovaskularnih bolesti jer sadrži vitamine B6, B9 i B12. Prema nekim studijama, ljudi koji konzumiraju pivo umereno, imaju manje šanse da razviju koronarnu bolest;
3. Holesterol. Ako se konzumira u umerenim količinama, pivo pomaže u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja podizanjem nivoa „dobrog“ holesterola. Rizik od srčanog udara je smanjen za skoro 30%;
4. Pivo pomaže kod kamena u bubregu. Ispijanje piva može smanjiti rizik od kamena u bubregu kod muškaraca srednjih godina. Prema studiji sprovedenoj u Finskoj, ljudi koji piju pivo imaju 40% manje šanse da imaju problema sa bubrezima;
Šteta od piva
1. Pivski stomak. Ako zloupotrebljavate sa količinama piva, to može dovesti do gojaznosti kod muškaraca i formiranja takozvanog pivskog stomaka. Veruje se da su oni koji konzumiraju kalorična pića skloniji stvaranju sala na stomaku, jer piju veoma velike količine, pa pivo preferiraju i žene;
2. Gorušica. Pivo sadrži veoma jake stimulanse želučane sekrecije i to može izazvati gorušicu;
3. Pritisak. Svakodnevno ispijanje piva može povećati pritisak, što zauzvrat povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti;
4. Ciroza. Naučno je dokazano da alkohol izaziva oboljenje jetre, uključujući cirozu. Prema nekim naučnicima, zloupotreba alkohola, uključujući i pivo, dovodi do upale ćelija u jetri. Ako se pivo konzumira redovno i godinama, takođe može dovesti do bolesti jetre. Ovo važi i za svetlo pivo i tamno pivo.
Komentari