Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravimo sok od paradajza

Kako da napravimo sok od paradajza

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Paradajz sok

Jedan od načina da sačuvamo paradajz zimi je da napravimo sok od paradajza u domaćim uslovima. To je i moguće da busmo osigurali ukusan dodatak jelima od mesa, supama i sosevima.

Paradajz sok će vam osigurati vitamine iz grupe C, B, P I K, provitamin A i mikroelemente, gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, natrijum i fosfor.

Najbolji sok od paradajza se dobija, ne kada se cedi u sokovniku, nego kada se priprema na način koji dozvoljava da se dobije gust, homogen sos sa visokim sadržajem mesa.

Da bi sos bio slađi, koristi se mesnati prezreli paradajz, a od sitnijeg je sok kiseo i odgovarajući je za soseve, punjene paprike, sarme i supe.

Sok od paradajza

Da biste pripremili ukusan i kvalitetan sok od paradajza, operite ga, isecite ga na komade, stavite u duboku šerpu. Stavite na tihu vatru, nemojte dodavati vodu, zato što će od toplote pustiti sok.

Mešajte s vremena na vreme da ne zagori. Paradajz treba da se raskuva do stepena da može da se procedi kroz sito ili đevđir.

Paradajz

Kod dugod kuvanja sok od paradajza povećava količinu korisnih sastojaka, umesto da smanjuje, kao što se dešava kod većine povrća, koje se obrađuje termički.

Vreme kuvanja zavisi od toga koliko je paradajz zreo, ali nakon što provri, potreban je još bar jedan sat. KOliko je paradajz raskuvaniji, ukusniji je i sok će biti gušći.

Prilikom ceđenja se dobija sok gust kao pire, koji je mnogo aromatičan. Sok nakon toga stavljamo da provri, skida se pena. Nakon toga sipamo u prethodno sterilizovane tegle i zatvaramo.

Možete pripremiti sok od paradajza bez kuvanja prethodno. Svež paradajz sameljite na mašinici za mlevenje mesa, obavezno dodajte so. Možete dodati sitno iseckan peršun i malo bibera.

Sok od paradajza sipajte u tegle. Da bi se sačuvao duže vremena, možete pokriti slojem ulja ili sterilizovati. Vreme sterilizacije je 20-30 minuta za tegle od 1 l.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest