Brašno manioke (kasava, kako je još poznata) - tapioka, kasava, potiče od biljke manioke (Manihot esculenta), skrobne gomoljaste biljke slične krompiru.
Brašno od manioke je, specijalno, bila osnovna hrana u delovima Azije, kao i Južne Amerike. Sada postaje sve popularnije među onima koji traže hranljivu alternativu brašnu koje sadrži gluten i orašastim plodovima.
Manioka i tapioka – razlike u obradi i ukusu
Oba brašna potiču iz iste biljke, ali su njihovi procesi različiti i kao rezultat toga se razlikuje i ukus.
Manioka – više vlakana, ukus orašastih plodova
Brašno manioke koristi ceo blanširani deo korena biljke i ima jednostavniji sastav od tapioke. Koren se suši i melje kako bi se dobilo brašno fine teksture koje je odlična zamena bez glutena za recepte koji koriste pšenično brašno.
Pošto brašno manioke dolazi iz celog korena, ono sadrži više vlakana i stoga podržava probavni sistem, kontroliše nivo šećera u krvi i snižava nivo holesterola. Ako volite da pečete jela od testa, onda će vam se dopasti ovo brašno jer poboljšava teksturu hrane. Pored toga, receptima dodaje blag i prijatan ukus orašastih plodova.
Tapioka - skrobno, bez ukusa
Brašno tapioka koristi proces koji se naziva pranje i pulpiranje, gde se koren narenda i ispere, ostavljajući za sobom skrobnu vodu. Kada voda ispari, ostavlja beli talog koji je brašno tapioka. Za razliku od brašna manioke, ono nema ukus, što ga čini odličnim ako želite da zadržite originalni ukus svojih recepata, jer je sličan kukuruznom skrobu i sličnim proizvodima.
Oba brašna se mogu koristiti za pravljenje tiganjica, palačinki ili zdravih poslastica.
Komentari