Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Brašno od tapioke - šta je to i kako ga koristiti

Brašno od tapioke - šta je to i kako ga koristiti

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3975
Brašno od tapioke - šta je to i kako ga koristite
Fotografija: brjunetka.ru

Evropljani koriste pšenično brašno za hranu najmanje jednom dnevno u jednom od svojih obroka. Međutim, mnogi ljudi imaju problem zbog glutena u njemu i traže alternativu.

Jedno od brašna bez glutena je brašno od tapioke, koje je veoma popularno u Južnoj Americi.

Šta je brašno od tapioke

Pravi se od biljke manioke, a njene krtole su bogate skrobom. Ovaj deo se osuši, oljušti i melje u brašno. Sirove krtole su otrovne, ali kada se obrađuju, postaju zdrava hrana.

Neophodno je razlikovati manioku i tapioku. Tapioka je skrob koji se ekstrahuje iz korena biljke manioke.

U praksi, to je koncentrovano skrobno brašno. Ovo brašno je finije konzistencije od kukuruznog i podseća na šećer u prahu i fini kukuruzni skrob. Proizvod je kaloričan i lako svarljiv, pa se široko koristi u južnoameričkoj kuhinji.

Ova primena je uporediva sa pšeničnim brašnom u Evropi. Brašno od tapioke se može koristiti za pravljenje testa za picu ili probati sve popularnije nebeske kuglice od tapioke koje imaju mnogo obožavatelja u zemljama Južne Amerike.

Hranljiva vrednost brašna od tapioke

Brašno od tapioke
Fotografija: Kristian Aleksandrov

Ako se nutritivna vrednost brašna tapioke mora predstaviti, to izgleda ovako: 10-14% vode, 3% sirovih proteina, 2, 5% masti, 3, 5-4% vlakana, 80-83% organskih materija.

Velika prednost u kuvanju je to što brašno tapioke menja svoju konzistenciju kada se termički obrađuje. Stoga, ako se pripremi recept u kojem se proizvod prži, neće se zalepiti za tiganj i izgoreti, pa stoga nije potrebno mnogo masti.

Ako se koristi brašno od tapioke, uštediće se i mnogo masti i višak kalorija tokom pripreme jela. Ne sadrži gluten i opcija je za ljude sa netolerancijom na gluten. Njegov sadržaj proteina je veoma nizak.

Brašno od tapioke se može koristiti za zgušnjavanje supe od povrća, pripremanje sosa za meso ili povrće i umesto skroba. I naravno, pljeskavice, keto lepinje i sve što moderni Evropljani voli mogu da se prave od ovog brašna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest