U kulinarstvu se od svih pečuraka najčešće koriste šampinjoni. Oni imaju prijatan ukus i kape su im obojene u belu ili braonkasto-žućkastu boju (takozvani braon šampinjoni). Niskokalorični su i dobri su za direktnu konzumaciju.
Prva stvar koju treba da uradite kod pripreme šampinjona je da ih očistite pažljivo. Možete da ih lagano istružete po površini, ako ima potrebe i da odvojite drške. Poželjno je da ne koristite vodu kod čišćenja šampinjona, već specijalnu četku, kojom ćete odstraniti nečistoće. Kada šampinjone perete vodom, oni upijaju deo vode, a to loše utiče na njihov ukus.
Za dinstanje se koriste celi šampinjoni ili se seku na trake (žilijen). Drške se takođe seku na kolutove ili po dužini. Od pečuraka mogu da se naprave i ukrasi.
Za pripremu dinstanih pečuraka ne koriste se jaki začini, kako bi se očuvao njihov karakteristični ukus i aroma.
Za pripremu dinstanih pečuraka vam je potrebno:
pečurke - 500 g
crni luk - 1 glavica
ulje - 3 kašike
iseckani peršun
so i biber
Očistite pečurke - donji deo drške odsecite, očistite ih i osušite, ako su vlažne. Naseckajte ih na sitnije komade. Luk naseckajte sitno i upržite ga u ulju, dok ne postane prozračan.
Dodajte nasečene pečurke, začinite sa malo soli i bibera po ukusu. Sipajte malo vode i mešajte povremeno, pa ih dinstajte dok ne omekšaju. Pospite peršunom.
Komentari