Vanila je jedna od najvažnijih aroma uključenih u mnoge recepte za pečenje kolača, torti i još mnogo toga. Koriste se i zrna vanile i ekstrakt vanile u receptima. Kada vidite vanilu u prodavnici, verovatno ćete primetiti da na tržištu postoji dosta varijanti ovog proizvoda.
Ponekad ćete videti samo običnu staru vanilu, ali tu je i meksička, madagaskarska burbon vanila i još mnogo toga. Madagaskarska burbon vanila je najčešća, jer Madagaskar proizvodi većinu svetskih zaliha vanile i često se piše jednostavno kao „burbon vanila“.
Iako ovaj ekstrakt vanile sadrži približno 35% alkohola (semenke vanile su rastvorene u alkoholu), "burbon" u "Bourbon Vanilla" ne dobija svoje ime po alkoholu koji se koristi za njegovu proizvodnju. Burbon vanila se uzgaja na Madagaskaru i drugim ostrvima u Indijskom okeanu, uključujući Komore i Reunion.
Zrna burbon vanile potiču od orhideje V. planifolia. Zrna se dobijaju iz izduženih i tankih mahuna biljke. Mahune burbon vanile imaju veoma jak, jasan i kremast ukus vanile koji se odmah prepoznaje i odličan je dodatak raznim slatkišima. Na primer sladoled od vanile, krem od vanile i drugi deserti od vanile.
Komentari