Tapioka

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4086
tapioka
Fotografija: brjunetka.ru

Tapioka je naziv koji kod nas nije najbolje poznat jer je egzotična kultura poreklom iz Južne Amerike. To je sićušni biser koji se uzgaja i jede u tropskim regionima. Tamo je dragoceni sastojak hrane zbog svoje sposobnosti da raste na siromašnim zemljištima i brzo ostvaruje plod i berbu. Ima veliku kulinarsku svestranost i to čini primenu tapioke širokom u rasponu od supe do deserata. Najkorisniji deo biljke manioke, od koje se pravi tapioka, je koren - grub, cilindričan i smeđe boje.

Kuglice koje se koriste za dekoraciju često se farbaju i koriste za ukras. Od njih se prave i pića i slatkiši. Evo šta se još može saznati o ovom interesantnom prehrambenom proizvodu, još uvek ne baš čestom gostu kod nas iz egzotičnih krajeva.

Istorija i opis tapioke

Kuglice tapioke su bela, providna zrna dobijena od skroba biljke manioke. To je jestiva biljna vrsta porodice Euphorbiaceae koja raste u tropskoj klimi i popularno je poznata kao manioka.

Manioka je počela da se uzgaja u Južnoj Americi 4600. godine pre nove ere. Njen koren su koristila plemena koja žive na teritoriji modernog Brazila. U 16. veku, biljka je doneta u Portugaliju i Španiju, a zatim se proširila u Zapadnu Indiju, Afriku i Aziju.

Trenutno se manioka uzgaja u mnogim zemljama sa tropskom klimom. Glavni dobavljači proizvoda na svetska tržišta su Brazil, Gvajana i zemlje koje se nalaze na Antilima.

Kuglice tapioke su neutralnog ukusa, lako upijaju ukus i miris proizvoda sa kojima se koriste, što im obezbeđuje široku primenu u kulinarstvu.

Koriste se kao alternativa žitaricama. Sa njima se začinjuje supa, pripremaju prilozi, dodaje se u slatka ili slana jela. Tapioka brašno se koristi za pravljenje pudinga, pića, koktela, pa čak i čajeva. Reč je o čuvenom čaju sa mehurićima ili lopticama. Kuglice se lako farbaju u različitim bojama, postajući originalni ukras za svečana jela.

Proizvodnja tapioke od manioke

Tapioka je beli do svetlosivi skrob dobijen iz krtola žbuna manioke.

Od sirovine se proizvodi brašno, skrob, perle i pahuljice za različite kulinarske potrebe.

Da bi se dobio skrob, krtole manioke se peru, ljušte, presuju ili rendaju, osuše i na kraju samelju. Skrob se zatim ispere vodom ili istisne kroz sito i suši dok je vruć. Zbog termičke obrade skrob je delimično u obliku želatina.

Biserna tapioka se odnosi na testasti skrob istisnut kroz odgovarajuće veliko sito, koji se ili suši direktno ili baca na vruću ploču koja se stalno okreće kako bi skrob mogao da se osuši formirajući kuglice, poznate kao kuglice tapioke.

koristi od tapioke

Tapioka je zapravo ekstrakt skroba koji se dobija iz korena manioke ili biljke kasave.

Hranljiva vrednost tapioke

Tapioka se koristi širom sveta kao deo dijeta za mršavljenje i zdravu ishranu, jer nudi jedinstvenu kompoziciju u kojoj blistaju ugljeni hidrati, vitamini, minerali i mnoga organska jedinjenja, odnosno ima bogat nutritivni sastav.

Tapioka je bogata dijetalnim vlaknima, koja snižavaju loš holesterol. Sadrži odlične količine biljnih proteina. Pored toga, sadrži esencijalne vitamine grupe B, gvožđe, folate, mangan, kalcijum, pantotensku kiselinu, bakar, selen i druge.

Glavne zdravstvene koristi od tapioke

Zdravo dobijanje na težini

Za zdravo povećanje telesne težine, tapioka je savršen pomoćnik. Sadrži korisne ugljene hidrate koji neće štetiti zdravlju u podizanju težine i neće podići holesterol.

Poboljšanje cirkulacije krvi

Tapioka se takođe odlikuje bogatstvom gvožđa. Ovaj mineral je veoma važan za normalno funkcionisanje ljudskog tela. Gvožđe nosi kiseonik u krvi, a to poboljšava cirkulaciju i pre svega hrani sve ćelije kiseonikom i hranljivim materijama.

Smanjuje rizik od urođenih mana

Bogatstvo vitamina B u tapioki pomaže u smanjenju rizika od urođenih mana tokom trudnoće, posebno defekata neuralne cevi.

Poboljšanje varenja

Tapioka sadrži dosta vlakana, koja regulišu rad creva i oslobađanje toksina iz organizma. Ona ublažavaju zatvor, dijareju, nadimanje, gasove. Ova svojstva vlakana u tapioki takođe pomažu u smanjenju rizika od raka debelog creva.

Ubrzavanje metabolizma

Proteini su esencijalni element u ljudskom telu i stoga su važni za zdravlje. Mnogi ljudi dobijaju glavni deo proteina jedući meso, ribu i mlečne proizvode. Vegetarijanci se trude da zamene ove proizvode ekvivalentima i alternativama proteina na bazi biljaka, a tapioka je odlična opcija. Predivan je izvor biljnih proteina, korisna za niz procesa u telu, razvoj mišića, regeneraciju ćelija i druge.

Poboljšanje gustine kostiju

Tapioka sadrži velike količine vitamina K, kalcijuma i gvožđa, koji igraju važnu ulogu u snazi i izgradnji kostiju.

Smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti

puding od tapioke

Vitamin K je važan ne samo za snagu kostiju, već i za zdravlje mozga. Pokazalo se da vitamin K smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, jer uspešno eliminiše slobodne radikale.

Kontrola pritiska

Kalijum je mineral odgovoran za balansiranje pritiska. Smanjuje napetost i stres u krvnim sudovima povećavajući dotok krvi u organe.

Primena tapioke

U skrobu tapioke nema glutena, tako da je proizvod izuzetno pogodan za osobe sa netolerancijom na gluten. Proizvod može uspešno zameniti kukuruzni ili pšenični skrob. Često se koristi za zgušnjavanje supa ili variva.

Druga primena tapioke je za spajanje pudinga, kremova ili kao dodatak slatkišima.

Dodavanje skroba tapioke u razne pečene proizvode čini ih izuzetno ukusnim. Kada radite sa brašnom bez glutena, preporučuje se dodavanje male količine skroba tapioke u smesu da bi se dobio finalni proizvod bolje konzistencije.

Čaj sa mehurićima, poznat i kao boba čaj, popularno je piće u istočnoj Aziji, koje je već dobro prihvaćeno među Evropljanima. Nazvan je tako zbog bisera tapioke koji mu se dodaju. Čaj sa mehurićima ima svojstvo da hladi na vrućini, kao i da stvara osećaj sitosti. Piće kombinuje korisna svojstva čaja i nutritivnu vrednost tapioke, koju koriste sportisti i ljudi koji se drže zdrave ishrane.

Kontraindikacije za upotrebu tapioke

Manioka, od koje se proizvodi tapioka, potencijalno je opasna biljka jer sadrži otrovni cijanogeni glikozid linamarin. Ovo zahteva da sirovina bude dobro obrađena da bi se uklonio ovaj glikozid.

Ako proizvodi od tapioke imaju gorak ukus, to znači da glikozid nije pravilno očišćen i da ih ne treba konzumirati. Upravo zbog visokog rizika, u Africi često ima žrtava od ove namirnice.

Dobro je znati da čak i slatka tapioka sadrži minimalne količine otrovnih glikozida. Zbog toga česta konzumacija tapioke dovodi do hronične intoksikacije, koja može izazvati dugotrajne i štetne posledice po zdravlje i razvoj određenih bolesti kao što je Konzo bolest.

Moguće su i alergijske reakcije i rizik od razvoja alergije. Takođe može postojati individualna netolerancija na proizvod, kao i na bilo koju drugu hranu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas