Čokoladni fondan je šećerno testo napravljeno od prave čokolade koje poslastičari koriste uglavnom za dekorisanje torti.
Za šta se koristi čokoladni fondan?
Koristi se za pokrivanje torti, pravljenje raznih figurica i ukrasa. Možete ga koristiti čak i za izradu ukrasa od cveća i listova za svoje kulinarske kreacije.
Čokoladni fondan se brzo suši, relativno je stabilan i drži oblik. Zbog toga ga poslastičari često preferiraju za izradu složenih šara i finih detalja prilikom ukrašavanja torti i kolača.
Od čega se pravi čokoladni fondan
Čokoladni fondant se pravi od bele, mlečne ili crne čokolade koja se rastopi i pomeša sa kukuruznim sirupom, zlatnim sirupom ili glukoznim sirupom.
Čokoladni fondan možete kupiti od proizvođača torti i kolača.
Ako odlučite da koristite čokoladne kapi umesto prave čokolade kada pravite čokoladni fondan, na pakovanju postoje uputstva kako tačno da ih koristite u svom receptu.
Kada radite sa čokoladnim fondanom, zapamtite:
- Ako se istopi dok radite sa njim, zaustavite se i ostavite ga na hladnom mestu da se stvrdne;
- Uverite se da su vam ruke hladne (stavite ih pod hladnu vodu ili u posudu sa ledom. Uverite se da su suve pre nego što ponovo počnete da radite);
- Stavite čokoladu u frižider na nekoliko minuta;
- Radite u hladnoj prostoriji.
Kako čuvati čokoladni fondan
Da biste čuvali čokoladni fondan koji je sveže napravljen, stavite ga u hermetičku plastičnu kesu ili kutiju i držite na sobnoj temperaturi do četiri meseca.
Ako planirate da ga čuvate duže, čokoladni fondan čvrsto umotajte u odgovarajući omot i stavite ga u hermetički zatvorenu vreću za zamrzavanje ili kutiju. Tako će se očuvati u zamrzivaču do dve godine.
Koristite čokoladni fondan za:
- domaći mafini;
- brauni.
Komentari