Način pripreme
Rerna - na 180 stepeni;
Keramička posuda oko 28/20 cm.
Krompir oljuštiti i naseći na velike kocke. Malo ukloniti neravnine sa strana, može se koristiti ljuštilica za krompir, i blago poravnati donji deo, da bi kockice mogle da stoje pravo.
Na tiganju zagrejati maslac sa uljem, pa staviti kockice krompira, da se lepo zapeku i sa jedne i sa druge strane, dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Kockice ne pržiti sa strana.
Izvaditi kockice, pa ih ređati jednu pored druge, ali tako da se ne dodiruju u tavi. Posuti ih usitnjenom majčinom dušicom i zaliti toplim bujonom i pasiranim belim lukom. Na vrh svake kockice staviti komadić maslaca.
Peći na 180 stepeni, dok krompir ne bude gotov.
Izvor: Delish
Napomena: Koristila sam suvu majčinu dušicu /3 puna prstohvata/ jer nisam imala svežu;
Teleći bujon - kockica Knorr;
Fondan dolazi iz francuskog jezika i znaći onaj koji se topi, pa otud i naziv za ove jedinstvene krompire, koji se tope i rastapaju. Potiče od reči fondu, (Fondre - na francuskom jeziku), a to je nešto što se topi na visokoj temperaturi.