Bonapeti.rs»Saveti»Da li može da se jede čokolada tokom trudnoće?

Da li može da se jede čokolada tokom trudnoće?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Da li može da se jede čokolada tokom trudnoće?

Najčešće, želja da se jede čokolada tokom trudnoće pojavljuje se u poslednjem tromesečju, što je povezano sa brzim zamorom. Telu je potrebna dodatna energija koju čokolada može da obezbedi. Ali možete li je jesti, a da to ne utiče štetno na bebu?

Da li može da se jede čokolada tokom trudnoće?

U stvari, u takvoj situaciji bolje je jesti voće ili samo nešto pojesti. Čokolada ima visok sadržaj kalorija, vraća energiju skoro trenutno, obezbeđuje značajnu količinu brzih ugljenih hidrata, ali bukvalno nakon pola sata, osećaj umora se vraća. Potpuna uravnotežena ishrana tokom trudnoće ne može se zameniti čokoladom.

Drugi razlog za ovu želju je nedostatak vitamina i drugih supstanci koje se nalaze u poslastici. U ovom slučaju, trebalo bi da revidirate svoj meni, učinite ga uravnoteženijim dodavanjem proizvoda kako bi telo od njih dobilo sve što mu je potrebno. Možete uzimati dodatne posebne komplekse vitamina za trudnoću, ali to treba učiniti samo nakon konsultacije sa lekarom.

Postoji mnogo razloga zašto čokoladu ne treba jesti tokom trudnoće, ali lekari u izuzetnim slučajevima dozvoljavaju da se jede u dozi od najviše 30 grama dnevno i ne više od jednom u dve nedelje. Ako baš želite čokoladu, onda je najbolje izabrati gorku. Pre nego što sami odlučite da li možete da jedete čokoladu tokom trudnoće, treba da uzmete u obzir činjenicu da svaka od njenih vrsta ima drugačiji efekat:

- Bela čokolada, kao i mlečna čokolada, ne donosi nikakvu korist organizmu trudnice, jer ne sadrže kakao ili ga sadrže vrlo malo. Da bi se postigla potrebna struktura, u njihovoj proizvodnji se koriste mnoge hemijske komponente koje mogu štetiti plodu. Zbog toga, kada nosite bebu, ova poslastica se ne može jesti čak ni u malim količinama.

- Crna čokolada je zdravija zbog visokog sadržaja kakaa, ali sadrži i mnogo kofeina i šećera, pa je dozvoljena samo u malim porcijama.

- Topla čokolada je svima omiljen napitak. Ponekad možete sebi priuštiti da popijete malu šoljicu ovog antidepresiva, ali samo ako ga sami napravite. Rastvorljive varijante je najbolje ne koristiti.

- Gorka čokolada se smatra najkorisnijom u ovom periodu, jer sadrži mnogo kakaa i malo šećera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji