Musaka je jedno od tradicionalnih jela na Balkanu i pri tome je veoma ukusno. Svako ima svoj način pripreme musake - neki stavljaju beli luk, drugi dodaju različite začine, neki je peku u staklenoj vatrostalnoj posudi, drugi u posudama od gvožđa. Nezavisno od toga kako se ovo balkansko jelo, musaka, priprema, danas ćemo govoriti o vremenu za pečenje musake.
Najvažnije što treba da imate na umu, je odgovarajuća posuda za količinu musake koju želite da napravite.
Nakon toga treba da obratite pažnju koliko vode stavljate, jer ako je premalo vode, gornji deo musake će biti prepečen, a ako ima mnogo vode - neće ispariti u celosti.
Temperatura na kojoj ćete peći musaku, takođe je veoma važna. Jelo treba da se peče na 180 stepeni, kako se ne bi peklo niti na visokoj, niti na niskoj temperaturi i kako bi uspeli da je perfektno ispečemo.
Takođe, nemojte zaboraviti da rerna treba da bude prethodno zagrejana i da tek onda stavimo musaku u nju.
Vreme za pečenje musake je 35-40 minuta (u zavisnosti od vrste krompira), i još dodatnih 15 minuta nakon sipanja preliva.
Ako se pridržavate ovih jednostavnih i korisnih saveta, uspećete da napravite perfektnu musaku.
Komentari