Bonapeti.rs»Saveti»Kada treba da se preseče turšija

Kada treba da se preseče turšija

MarianeMariane
Džedaj
1461194
Kada treba da se preseče turšija

Pripremanje turšija je umetnost i savladavanje ovom veštinom zahteva strpljenje i predviđanje. Čim dođe jesen, domaćice počinju da čuvaju povrće na razne načine i recepte, a najzastupljenija je klasična turšija sa salamurom od soli i vode.

Dobro oprano povrće se stavi u odgovarajuće posude i prelije vodenim rastvorom soli da ga potpuno prekrije i ostavi na hladnom i tamnom mestu. U njima počinju da teku procesi mlečne fermentacije, što dovodi do proizvodnje krajnjeg proizvoda, odnosno - ukusne turšije.

Tačna tačka "presecanja" turšije je kada dostigne ukus koji volite. Ne postoji način da se odredi precizniji datum jer se procesi fermentacije odvijaju različitim brzinama u zavisnosti od samog povrća, temperature okoline, pa čak i količine soli u salamuri.

Obično je oko mesec dana nakon stavljanja turšije ona gotova i treba da se "preseče". Presecenja se može obaviti na dva načina - korišćenjem hemikalija kao što su natrijum benzoat i kalijum sorbat, pri čemu ovaj drugi postaje sve poželjniji.

Međutim, ako zaronite po bakinim sveskama, videćete da je prirodni proces fermentacije zaobišla uz pomoć semena slačice ili listova višnje.

Ako se još uvek pitate kakvu turšiju da napravite, isprobajte naše recepte za:

- Carska turšija;

- Grčka turšija;

- Turšija sa karfiolom;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji