bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Spremanje kiselog kupusa: cake i trikovi

Spremanje kiselog kupusa: cake i trikovi

Veselina KonstantinovaVeselina Konstantinova
Početnik
4537143
Kiseli kupus iz kace
Fotografija: Emilia Ivanova

Trpeza balkanca tokom zime je siromašna bez tradicionalnog kiselog kupusa! Turšija se sprema od svih sorti običnog kupusa, ali samo da je zdrav, dobro razvijen, neispucan i idealno svež.

Ako su glavice kupusa trule, omeknule i smrznute - ne možete da očekujete kvalitetnu turšiju. Turšija napravljena od takvog kupusa omekšava, a sok od kupusa se rasteže i tamni. Na površini se formira gust beli pokrivač, a miris je dosta neprijatan.

Trajnost turšije mnogo zavisi od toga u koje vreme je stavljena. Najbolje je da se stavlja kada počnu hladnoće. Kiseli kupus se pravi u kasnu jesen, kada vreme zahladni, ali i pre početka velikih hladnoća.

Ako se kupus pravi na visokim temperaturama, fermentacija protiče brzo i treba odmah da se konzumira.

Da bi ste pripremili kiseli kupus treba da se pridržavate sledećih stvari:

Kiseli kupus isečen na trakice

- Očistite glavice kupusa od zelenih spoljašnjih listova. Uklonite požutele i trule listove, ukoliko ima takvih;

- Isecite kočanj do same glavice kupusa i rascepite u grst dubljine 4-5 cm.;

- Operite očišćeni kupus;

- Pripremljene glavice kupusa gusto ređajte u bure ili kacu tako što se okreću sa kočanima nagore;

- Za poboljšanje ukusa kupusa i soka možete da dodate neki začin / ren ili zrna kukuruza;

- Ako žečite da obojite sok od kupusa, dodajte nekoliko plavih glavica kupusa;

- Zalijte kupus salamurom pripremljenom od vode i pavlake za kuvanje ili sitne morske soli. Na 10 litara vode dodajte 400-500 g soli. Smesa se prokuva, procedi i ostavlja se da se ohladi;

Gotov kiseli kupus cela glavica

- Možete da pipremite turšiju od kupusa tako što pospete glavice kupusa solju i zalijtete ih vodom;

- Pritisnite kupus drvenom krstačom i rečnim kamenom;

- Salamura mora d apokriva kupus najmanje 10 cm odozgo i da oblije sve glavice kupusa;

- Pretačite kupus tokom prve nedelje najmanje 3-4 puta;

- Gotov kiseli kupus čuvajte u hladnoj i suvoj prostoriji;

- Gotov kupus ima svetložutu boju i sočan je i hrskav;

- Ukoliko se za vreme čuvanja formira bela opna, očistite je bez mešanja salamure;

- Salamura ne može da s ezameni novom, s obzirom na to da u njoj neće biti mlečne kisleine i kupus će se brzo pokvariti.

Treba da se pobrinete da biste mogli dobro da čuvate gotov kiseli kupus i blaženo uživate u jelima napravljenim sa njim!

Kad smo kod teme o kiselom kupusu, preporučujemo da pogledate još:

- greške u spremanju kiselog kupusa;

- pripremanje kiselog kupusa za brzu konzumaciju;

- kiseli kupus u teglama;

- jela sa kiselim kupusom;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest