Većina ljudi je već navikla na plave sireve, koji imaju takozvanu plemenitu buđ ili jednostavnijim jezikom - penicilin. Ali ne znaju svi šta je beli sloj na sudžuku i drugim kobasicama.
Veliki deo sirovo dimljenih kobasica je posebno zaražen plemenitim mikroorganizmima i tada se na njihovoj kori pojavljuje poseban beli premaz. Raste kako kobasica sazreva i pokriva celu njenu površinu do trenutka kada je potpuno gotova.
Veruje se da gljive buđi luče posebne prirodne antibiotike koje sprečavaju truljenje delikatesa.
Ova bela plemenita buđ se razvija i u domaćim uslovima, pri relativno stalnim uslovima sušenja (temperatura 15-18 stepeni i vlažnost oko 75 %) u prostorijama, razvija se plemenita buđ karakteristična za region, koja ne dozvoljava da užegne masnoća i stvaranje sivog prstena, doprinosi ravnomernom sušenju proizvoda i pojačava aromu svih začina.
Sudžuci se tokom presovanja zaraze od buđi sa drvenih dasaka, spore se slabim strujama vazduha šire u prostorije i ravnomerno se šire po celoj površini sudžuka.
Pogledajte i kako se suši sudžuk, koliko soli i bibera se stavlja u sudžuk i naučite kako da pravilno čuvate domaći sudžuk.
Komentari