Domaće pripremljen sudžuk je klasika. On je odlična dopuna čaši crnog vina, u društvu porodice i prijatelja, a njegova priprema nije toliko teška.
Svaka porodica ima sopstveni recept za pripremu domaćeg sudžuka, koja se prenosi od majke na kćer. U suštini najvažnije da bi se dobilo neverovatno meze, je da se pravi od kvalitetnog mesa i da se tačno pridržavate recepta.
Posle punjenja creva, tako da ne ostane nimalo vazduha, još uvek sirove sudžuke treba ostaviti na hladnom i provetrivom mestu, gde je temperatura vazduha relativno nepromenljiva.
U naredna 3-4 dana konasice treba peglati flašom, da bi dobile oblik i da bi se izbacio suvišan vazduh. Presuju se teretom za 24 časa, nakon čega se okače u zatvorenu prostoriju sa slabom prirodnom promajom.
Sudžuku treba 20-40 dana da bi se osušio, u zavisnosti od vrste i kvaliteta mesa kojim je napravljen.
Komentari