Vreme kuvanja ćurke se određuje u odnosu na to da li ćete je kuvati celu ili u komadima.
Da biste skuvali celu ćurku biće vam potrebno otprilike dva sata. Dobro je operite i oštrim nožem napravite nekoliko dugih razreza u prsima, gornjem i donjem delu bataka.
Stavljate u duboku šerpu i dovoljno voda da pokrije ćurku. Kada voda provri, smanjite temperaturu i istavite da vri dva sata. Pomoću rupičaste kašike izvadite penu koja se formirala. Možete da proverite da li je meso skuvano pomoću kuhinjskog termometra.
Zabodite termometar u najdeblji deo ćurećih grudi i bataka, temperatura gotovog mesa treba da bude 74-75 stepeni. Ako još uvek meso nije gotovo, kuvajte još 30 minuta i ponovo proverite.
Ukoliko izaberete da kuvate ćurku isečenu na komade, ovo će uštedeti vreme, a i neće biti potrebe da koristite toliko veliku posudu, kao za celu ćurku.
Isecite je na komade i kuvajte na isti način dok ne dostigne neophodnu temperaturu mesa.
U zavisnosti od veličine komada, proces može da oduzme od 1 do 2 sata.
Komentari