Bonapeti.rs»Saveti»Kako se koristi čia u salatama?

Kako se koristi čia u salatama?

Kako se koristi čia u salatama?

Čia semenke male su po veličini, ali su izuzetno hranljive. Samo 2 supene kašike (30 g) sadrže 10 g vlakana, 5 g proteina i 138 kcal.

Čia semenke su odličan izvor omega-3 masnih kiselina i nekih minerala potrebnih za zdravlje kostiju, uključujući kalcijum, fosfor i magnezijum.

Čia semenke nemaju ukus, što ih čini lakim za dodavanje mnogim namirnicama i receptima.

Kako koristiti čia semenke u salatama?

1. Pospite njima salatu - najpogodniji način da ih koristite. Daju zanimljivu teksturu i čine zdravu salatu još korisnijom. Dodajte ih u mešavinu svog omiljenog povrća. Mogu se dodati i voćnim salatama;

2. Čia semenke u prelivu za salatu - pomešajte 2 kašike čia semena, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašičice soka od limuna i so po ukusu za domaći dresing za salatu;

3. Krutoni od hleba sa čia semenkama - krutoni su odličan dodatak salati sa čiom. Ako imate takav hleb ili napravite svoj domaći (možete da dodate semenke u samu smesu ili da obilno pospite hleb pre pečenja), ovo je odličan način da uključite čiu u svoju ishranu.

4. Pileći zalogaji posuti čiom - Cezar salata može biti još hranljivija ako se pileći file u njoj pospe semenkama dok se priprema u rerni ili tiganju.

Čia semenke su univerzalni i izuzetno koristan sastojak koji se uvek može uključiti u salate i svako drugo jelo, bilo slatko ili slano.

A ako ste ljubitelj čie, onda svakako treba da pogledate ove recepte:

- čia deserti;

- čia puding;

- čia slatkiši.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji