Čia semenke male su po veličini, ali su izuzetno hranljive. Samo 2 supene kašike (30 g) sadrže 10 g vlakana, 5 g proteina i 138 kcal.
Čia semenke su odličan izvor omega-3 masnih kiselina i nekih minerala potrebnih za zdravlje kostiju, uključujući kalcijum, fosfor i magnezijum.
Čia semenke nemaju ukus, što ih čini lakim za dodavanje mnogim namirnicama i receptima.
Kako koristiti čia semenke u salatama?
1. Pospite njima salatu - najpogodniji način da ih koristite. Daju zanimljivu teksturu i čine zdravu salatu još korisnijom. Dodajte ih u mešavinu svog omiljenog povrća. Mogu se dodati i voćnim salatama;
2. Čia semenke u prelivu za salatu - pomešajte 2 kašike čia semena, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašičice soka od limuna i so po ukusu za domaći dresing za salatu;
3. Krutoni od hleba sa čia semenkama - krutoni su odličan dodatak salati sa čiom. Ako imate takav hleb ili napravite svoj domaći (možete da dodate semenke u samu smesu ili da obilno pospite hleb pre pečenja), ovo je odličan način da uključite čiu u svoju ishranu.
4. Pileći zalogaji posuti čiom - Cezar salata može biti još hranljivija ako se pileći file u njoj pospe semenkama dok se priprema u rerni ili tiganju.
Čia semenke su univerzalni i izuzetno koristan sastojak koji se uvek može uključiti u salate i svako drugo jelo, bilo slatko ili slano.
A ako ste ljubitelj čie, onda svakako treba da pogledate ove recepte:
- čia deserti;
- čia puding;
- čia slatkiši.
Komentari