Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da čuvamo sudžuk i drugo meze

Kako da čuvamo sudžuk i drugo meze

Jana G.Jana G.
Početnik
182
Sudžuci

Sudžuk i sušene kobasice se čuvaju više od 4-5 meseci ako se poštuju uslovi čuvanja. Sušeni mesni delikatesi treba da se čuvaju u prostoriji sa minimalnom količinom vlage.

Podrum je odgovarajuć za čuvanje sušenih kobasica i sudžuka, ako je on dovoljno čist, a sušene kobasice i sudžuci su na mestu do kojeg glodari ne mogu doći.

Dobro bi bilo da svaka sušena kobasica bude uvijena pergamentnim papirom, ali tako da postoji otvor kroz koji može da dopre vazduh do mesnog delikatesa. Meze mora da se čuva od insekata.

Čuvanje suvog mezeta

Nije preporučljivo da se uvija sušeni mesni delikates gusto u papir, s obzirom na to da postoji verovatnoća da se on dodatno isuši i da postane preterano tvrd.

Sušene kobasice i sudžuci mogu da se čuvaju takođe i u čistoj zatvorenoj posudi u koju ne ulazi nikakva vlaga.

Na svake dve sedmice bilo bi dobro da se proverava stanje mesnih delikatesa i ukoliko je upala vlaga, oni moraju da se osuše na vreme.

Frižider je takođe dobro mesto za čuvanje sušenih delikatesa od mesa, a takođe i ukusnog dimljenog mesa. Svaka sušena kobasica, sudžuk ili komad dimljenog mesa se uvija u komad aluminijumske folije.

Ako su sušena kobasica ili sudžuk porkiveni finom belo buđi, to nije strašno - ta buđ se lako uklanja i brzo se briše. Ona ne menja ukus ili aromu meze. Sudžuk i sušena kobasica se čuvaju i u zamrzivaču, dobro uvijene u najlon.

Takođe, u zamrzivaču mogu da se čuvaju i dimljena mesa. Kada želite da ih pripremite za konzumaciju treba da ih uzvadite i da ih ostavite da se odmrznu na sobnoj temperaturi.

Ne preporučuje se odmrzavanje u mikrotalasnoj ili na niskoj temperaturi u rerni, zato što će se ukus meze promeniti, kao i njihov spoljašnji izgled-

Suva kobasica

Sušeno meze može da se čuva određeno vreme i u malom drvenom sanduku koji se puni pepelom izgorelog drveta.

Kada dođe trenutak za konzumaciju sušene meze, ona se vadi iz sandučića, dobro se otrese od pepela, briše se krpom, guli se i tanko se secka.

Kada ste već upoznati sa tim kako da čuvate domaće sušene kobasice i meze, pogledajte kako da napravite domaću sušenu kobasicu, domaći sudžuk i suvo meso.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni