Trešnja je izuzetno ukusno voće, omiljeno mnogim ljudima širom sveta. Trešnja je ne samo nezamenljiva namirnica u kuhinji, već je i lek protiv gihta, koji je odavno poznat među narodnim isceliteljima, ističu savremeni stručnjaci.
Ovi mali crveni plodovi su izvor elemenata koji neutrališu mokraćnu kiselinu u krvi i suzbijaju druge simptome gihta.
Prema stručnjacima, ako pojedete 20 trešnji, one imaju isto analgetsko dejstvo kao i jedna tableta aspirina.
Razume se, da kada nema svežih trešanja, bez problema možete da upotrebite sušene ili konzervirane. Kao efikasan smatra sa i sok od trešanja.
Prema jednom istraživanju sprovedenom u Americi, uzimanje trešanja smanjuje rizik od pogoršanja gihta za jednu trećinu, kod pacijenata kod kojih je bolest već dijagnostifikovana.
Podaci ovog istraživanja su pokazali da se kod osoba koje su jele po 3 porcije svežih trešanja ili ekstrakt trešnje dnevno, za 35% umanjio rizik od pojave napada u poređenju sa pacijentima koji nisu često jeli ove sočne plodove. Naučnici su otkrili da je jedna porcija trešanja uključivala desetak trešanja.
Ako iz nekog razloga ne volite da jedete trešnje, možete ih zameniti malinama ili jagodama, koje imaju isto dejstvo. Ipak, specijalisti kažu da njih morate da jedete u većim količinama, kako bi postigli isti efekat.
Komentari