Kako bi napravili ukusan pileći bujon, na prvom mestu vam je potrebno pile, kao i sveže povrće i začini, koji će dodati miris, ukus i punoću bujonu.
Pileće meso se kuva lako i relativno brzo, a vreme kuvanja zavisi od količine mesa i od toga, da li ćete kuvati celo pile ili pojedine delove od njega. Kuvanje pojedinih delova pileta je oko 30 minuta nakon što voda provri u običnoj šerpi.
Celo pile u običnoj šerpi treba kuvati oko 50 minuta. Pile se smatra kuvanim, kada meso počne da se odvaja od kostiju bez otpora. Vreme za kuvanje pileta treba da se smanji na polovinu, ako rešite da kuvate pile u ekspres loncu.
Nema značaja koju ćete varijantu izabrati, jer priprema i kuvanje protiču na identičan način. Prvo se pile veoma dobro opere, po želji se naseče i zatim se stavlja u odgovarajuću dublju posudu. Dodaje se povrće (celo ili naseckano), kao što su luk, šargarepa, biber, so, origano, ruzmarin, bosiljak.
Namirnice se prelivaju hladnom vodom i stavljaju se na vatru da se kuvaju. Kada voda provri, na površini se javlja pena, koju treba odstraniti, a zatim da smanjite jačinu vatre i da kuvate na tihoj vatri dok ne bude gotovo. Možete dodati so 15 minuta nakon što voda provri ili čak i nakon skidanja sa vatre.
Sada, kada znate kako se kuva pile, ništa vas ne sprečava da iznenadite porodicu ukusnim kuvanim piletom na grčki način, kuvanim piletom sa limunom ili piletinom sa celerom. Još recepata sa pilećim mesom možete otkriti na našem sajtu.
Komentari