Koliko dugo se kuva slatko?

Slatko se kuva od različitog voća. Najbolje je da plodovi budu čvrsti, dobro sazreli i sveži. Svaka voćka ima različito vreme kuvanja. Naprimer jagode i maline se kuvaju kada se očiste od listova i drški.

Da bi se skuvalo slatko od trešanja, najpre se sklanja koštica, to možete uraditi mašinicom ili zihernadlom, ukoliko takvu nemate.

Slatko od šljiva, breskvi i kajsija priprema se kada se voćke očiste od koštica. Možete da pripremite slatko od mladih oraha ili smokvi, ako ih prethodno skuvate u 1 ili 2 vode. Očišćeno voće sipamo u široku posudu ili šerpu. Posipa se kristal šećerom i ustavlja u toku noći.

Što se duže slatko kuva, ima jaču boju. Boja je svetlija ako se kuva kraće. Dobro je da ne kuvate više od 2-3 kilograma voća.Slatko se kuva na tihoj vatri, da ne zagori, a ako se pojavi pena, sakuplja se rešetkastom kašikom i sklanja. Tečnost treba da ispari i da se zatim zgusne.

Da se slatko ne bi ušećerilo, na kraju dodajemo po 1 kašičicu limunske kiseline na kilogram šećera i dobro promešamo. Slatko je dobro skuvano kada se jedna kapljica sirupa na porculanskom tanjiriću ne razliva, već zadržava svoj oblik.

Odnos voća i šećera je 1:1, ali zavisi i od toga koliko je voćka zrela.

Više šećera daje više sirupa. Za slatko od jagoda, malina ili kupina, količina šećera može da se smanji dva puta. Najbolje je da na 3 kilograma voća stavite 1 kilogram šećera i ostavite ga na hladnom u toku noći.

Drugog dana voće je pustilo sok i može da se kuva dok se ne zgusne na umerenoj vatri. Ako se držite ovog pravila, tokom kuvanja voćke će ostati cele. Iz iskustva, slatko od jagoda i trešanja se kuva oko 1 sat i 40-50 minuta, dok se ne zgusne.

Nismo ljubitelji gotovih fiksova za slatko. Sa njima se slatko kuva 10 minuta i gotovo, ali to nije slatko, već hemija. To je naše mišljenje i samo ga delimo.

Pravo slatko se kuva bar 1-2 sata, na tihoj vatri uz neprestano mešanje. Posle sipamo u suve tegle, zatvaramo poklopcem, okrećemo teglu naopako i ostavljamo tako dok se ne ohladi. Čuvamo na hladnom do zime.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji