Zbog čega su bademi gorki?

Zbog čega su bademi gorki?

Zbog čega su bademi gorki?

Badem je jedna od prvih kultivisanih namirnica. Oni su omiljeni zbog svog karakterističnog punog, lagano slatkastog ukusa i neponovljivog mirisa. Upravo zbog ovih kvaliteta, bademi pronalaze široku upotrebu u kulinarstvu.

Ali, kod konzumacije badema, možete naleteti i neki gorak plod i tada, s punim pravom postavljate pitanje - Zbog čega su bademi gorki?

Osnovni razlog zbog koga su bademi gorki je sadržaj otrovnog jedinjenja cijanovodonika, kojeg ima u njima. Cijanida ima i u gorkim, nekultivisanim bademima, ali i u kultivisanim slatkim bademima, ali u manjim količinama.

Kod termičke obrade, otrov se uništava i zbog toga pečeni bademi imaju prijatan sladak ukus. Ako osetite bilo kakvu gorčinu, to je jasan znak da izbacite plod iz usta i da ne jedete više takve bademe, jer gorčina nagoveštava prisustvo otrovnih materija.

Dijetolozi su kategorični da preterana upotreba ili prejedanje badema može imati posledice po vaše zdravlje, prouzrokujući alergijsku reakciju, pa čak i trovanje.

Gorki bademi su pre svega bademi koji nisu sazreli, a njihova upotreba je veoma opasna. U procesu proizvodnje bademovog mleka ili bademovog ulja, otrov se izbacuje i nema nikakve opasnosti za krajnje korisnike.

Čak i mala količina cijanovodonika vezuje se sa hemoglobinom i enzimima koji sadrže gvožđe i na taj način se blokira protok kiseonika u ćelijama.

Razume se da su takvi slučajevi veoma retki i zbog toga ne treba da budu nikakva prepreka između vas i neodoljive Torte sa čokoladom i bademom.

Ipak, naglašavamo, da je gorčina tipična za sirove bademe, koje ne treba jesti, ali možete sa zadovoljstvom da pojedete pečene bademe, a piće ostaje vaš izbor.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji