Zbog čega su bademi gorki?

Zbog čega su bademi gorki?
Fotografije: bonapeti.rs

Badem je jedna od prvih kultivisanih namirnica. Oni su omiljeni zbog svog karakterističnog punog, lagano slatkastog ukusa i neponovljivog mirisa. Upravo zbog ovih kvaliteta, bademi pronalaze široku upotrebu u kulinarstvu.

Ali, kod konzumacije badema, možete naleteti i neki gorak plod i tada, s punim pravom postavljate pitanje - Zbog čega su bademi gorki?

Osnovni razlog zbog koga su bademi gorki je sadržaj otrovnog jedinjenja cijanovodonika, kojeg ima u njima. Cijanida ima i u gorkim, nekultivisanim bademima, ali i u kultivisanim slatkim bademima, ali u manjim količinama.

Kod termičke obrade, otrov se uništava i zbog toga pečeni bademi imaju prijatan sladak ukus. Ako osetite bilo kakvu gorčinu, to je jasan znak da izbacite plod iz usta i da ne jedete više takve bademe, jer gorčina nagoveštava prisustvo otrovnih materija.

Dijetolozi su kategorični da preterana upotreba ili prejedanje badema može imati posledice po vaše zdravlje, prouzrokujući alergijsku reakciju, pa čak i trovanje.

Gorki bademi su pre svega bademi koji nisu sazreli, a njihova upotreba je veoma opasna. U procesu proizvodnje bademovog mleka ili bademovog ulja, otrov se izbacuje i nema nikakve opasnosti za krajnje korisnike.

Čak i mala količina cijanovodonika vezuje se sa hemoglobinom i enzimima koji sadrže gvožđe i na taj način se blokira protok kiseonika u ćelijama.

Razume se da su takvi slučajevi veoma retki i zbog toga ne treba da budu nikakva prepreka između vas i neodoljive Torte sa čokoladom i bademom.

Ipak, naglašavamo, da je gorčina tipična za sirove bademe, koje ne treba jesti, ali možete sa zadovoljstvom da pojedete pečene bademe, a piće ostaje vaš izbor.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji