Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Zbog čega su korisne pečene jabuke?
23. nov.
Svako od nas zna o visokoj hranljivoj vrednosti i mnogim prednostima svežih jabuka, ali malo ljudi zna da jabuke, kada su pečene, nisu ništa manje korisne. Ovaj metod kulinarske obrade omogućava vam da u voću sačuvate...
Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?
27. okt.
Semenke bundeve su bogate proteinima i korisnim mastima - tako je zapisano u mnogim tekstovima i uputstvima. Ali mora se reći da reč bogato uopšte ne prikazuje stvarnu sliku. Ove semenke su mnogo korisnije nego što očekujete...
Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?
29. maj
Jedva da je Kristofer Kolumbo slutio kakve će sukobe među ljudima vekovima kasnije izazvati plodovi biljke čije je seme lično doneo posle svog prvog putovanja u Indiju, zapravo u Ameriku, kao poklon španskoj kraljici Izabeli...
Zbog čega su nam potrebni cink i selen?Zbog čega su nam potrebni cink i selen?
28. okt.
Cink je hemijski element sa izuzetno važnom ulogom u zdravlju i održavanju dobrog izgleda. Neophodan je za rast i oporavak organizma i uključen je u sintezu nekoliko važnih hormona i u stotine enzimskih reakcija. Selen...
Za šta su korisni bademi?Za šta su korisni bademi?
03. avgust
Koristi koje donosi konzumacija badema je mnogo. Ovo je spisak neverovatnih stvari koje se mogu postići samo konzumacijom badema. Bademi održavaju srce zdravim....
Zbog čega je luk koristan?Zbog čega je luk koristan?
06. okt.
Svako povrće je važno za naše zdravlje, ali neka od njih imaju zaista jedinstvena svojstva. Takav je luk, član porodice Allium, roda cvetnih biljaka koji takođe uključuje beli luk, šalot (ljutiku), praziluk i divlji...
Zbog čega je kelj koristan?Zbog čega je kelj koristan?
08. sep.
Kelj je dugo bio deo kulinarske tradicije nekih zemalja. Na primer, u holandskoj kuhinji ​​kelj se koristi za pripremu priloga, supa i salata. Proizvod je svež dodatak svakom receptu. Stampot sa keljom je klasično holandsko...
Zbog čega pileća supa leči?Zbog čega pileća supa leči?
12. januar
Svi smo čuli od naših baka da pileća supa pomaže u lečenju prehlade i gripa. To je zaista tako, jer ovo jelo izuzetno snažno i pozitivno deluje na naše telo, pojačava našu odbranu ipodiže nam ebergiju. Zašto pileća...
Zbog čega je prženje štetno?Zbog čega je prženje štetno?
14. jul
Većina ljudi je upoznata sa štetnošću pržene hrane, zahvaljujući mnogim člancima i istraživanjima. Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas? Šta se...
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Zbog čega nam je potreban magnezijum?
29. nov.
Kada se otkrije nizak nivo magnezijuma u ​​telu, najpogodniji i najpristupačniji način da se oni normalizuju je prirodni unos magnezijuma namirnicama kao što su zeleno lisnato povrće, bademi i drugi orašasti plodovi, banane...
Zbog čega je tarator toliko koristan?Zbog čega je tarator toliko koristan?
13. avgust
Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog. Kao što verovatno znate, tarator...
Zbog čega treba da jedeno speltu?Zbog čega treba da jedeno speltu?
14. jul
U poslednje vreme zdrava ishrana postaje sve popularnija i to nije ništa neobično. Svi žele da budu zdravi, a pravilna ishrana je ključ toga. Zbog toga su proizvodi poput spelte sve popularniji kod ljudi koji brinu o svom...
Zbog čega su dunje korisne?Zbog čega su dunje korisne?
26. januar
Korisna svojstva dunja su poznata čovečanstvu od davnih vremena. Veruje se da je čak i otac medicine, Hipokrat preporučivao ovo voće kao lek za gastrointestinalni trakt. Zbog toga što u dunjama ima visokog sadržaja tanina...
Zbog čega su salame štetne?Zbog čega su salame štetne?
08. nov.
Salame se ubrajaju u najštetnije namirnice, koje možemo da poslužimo na našoj trpezi. U velikom broju i u većoj količini, salame sadrže kolagen, granule soje, pojačivače ukusa, smesu nitrata, kosti, kožu i dr. Ako uopšte...
Zbog čega je zelena salata ponekad gorka?Zbog čega je zelena salata ponekad gorka?
30. nov.
Mnogi povezuju salatu sa karakterističnim gorkim ukusom, koji ostaje na nepcu dugo nakon što je salata sažvakana i pojedena....
Ušećereni bademiUšećereni bademi
20. januar
1
Gotove ušećerene bademe sipajte u pleh i ostavite da se ohlade....
Pečeni bademiPečeni bademi
21. okt.
Imajte u vidu, da se bademi brzo zapeku, eto zašto ne treba da ih ostavljate bez nadzora....
Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?
09. maj
Ekstremno dinamičan i ubrzan svakodnevni život dovodi do stalnog umora i stresa. Svakodnevni nedostatak energije, depresija i kontrakcija mišića su manifestacije ovih stanja, ali je češće uzrok nedostatak magnezijuma...
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
Evo zbog čega ljute paprike produžavaju životEvo zbog čega ljute paprike produžavaju život
24. nov.
Da li volite ljute paprike? Ako je odgovor da, onda imate sve šanse da postanete stogodišnjak, jer ljute papričice produžavaju život. Ovu tvrdnju iznose američki naučnici, prema kojima među dugovečnim osobama dominiraju ljubitelji...
Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?
10. avgust
Tikvice se nalaze u grupi najšire korišćenih namirnica biljnog porekla u mnogim kuhinjama. One dodaju svež i prijatan ukus mnogim omiljenim jelima i salatama. Najviše se konzumiraju tokom proleća i leta, ali mogu da se...
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?
07. okt.
Skuša je jedna od najukusnijih riba, koja je izuzetno korisna i u pogledu ukusa i sadržaju hranljivih materija, ali je u svetu dosta zanemarena. Idealna je za dimljenje, usoljavanje, kao i za kombinovane obroke, glavna...
Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?
07. okt.
Glavna sirovina za proizvodnju tahinija od susama su semenke susama. Dobija se iz grma koji dostiže visino do 2 metra, sa dlakavim lišćem koje emituje snažnu očaravajuću aromu. U zavisnosti od sorte, susam daje sitno...
Hrskavi karamelizovani bademiHrskavi karamelizovani bademi
28. okt.
Zatim dodajte bademe i vanilu. Mešajte dok se smesa ne zgusne i postane homogena. Sipajte karamelizovane bademe na papir za pečenje dok se ne ohlade. Posle 10-15 minuta, razbijte ih (po želji). Prijatno!...
Kako se i zbog čega se bademi potapaju u vodu?Kako se i zbog čega se bademi potapaju u vodu?
04. okt.
Izbor između potopljenih badema u vodi i sirovog badema nije samo pitanje ukusa, već je i zdravija opcija. Kako potopiti bademe? Umočite šaku badema u pola čaše vode. Pokrijte ih i ostavite da se natapaju 8 sati....