Koliko kalorija ima u pečurkama?

Koliko kalorija ima u pečurkama?

U starom Egiptu pečurke su smatrane hranom bogova i egipćani su mislili da se njihovom konzumacijom osigurava besmrtnost, a ta osobina je bila rezervisana samo za faraone. Vekovima posle toga, ljudi su započeli da uzgajaju pečurke.

Danas su pečurke omiljen delikates velikom broju ljudi, koji se često nalazi na našim trpezama. Zahvaljujući aromatičnom povrću, čak i najobičnija jela dobijaju jedinstveni ukus, kao naprimer vinski kebap sa pečurkama ili vratne šnicle na pečurkama.

Pored toga što su izuzetno ukusne, pečurke su i dosta jaka hrana. Dobra vest za sve koji vode računa o liniji je to da pečurke nisu previše kalorične, čak se može reći da su niskokalorične, a to ih čini pogodnim za ljude koji poštuju dijete. Postoji čak i dijeta sa pečurkama, koja se smatra veoma efikasnom.

Količina kalorija u jestivim pečurkama je između 9 i 35 kcal u 100g. U 100 g lisičare, naprimer, ima 20 kcal, dok u istoj količini slinavke ima jedva 9 kcal. Sveži vrganj sadrži 25 kcal/100 g, 32 kcal ima u 100 g sveže pečurke poznatije pod imenom Turčin.

U sušenim pečurkama sadržaj kalorija je uvećan za 10 puta i tamo na 100 g namirnice ima srednje 200-230kcal, ali to vas ne treba sprečiti da probate sušene pečurke sa pirinčem u rerni.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji