Zašto kafa izaziva stolicu?

Zašto kafa izaziva stolicu?

Kafa je jedan od najčešće konzumiranih napitaka u svetu, zajedno sa čajem. Oko koristi i štete od konzumiranja kafe se vrte mnogi mitovi i ovde ćemo razotkriti neke od njih. Interesantno je da više poznajemo štetne posledice, od korisnih stvari kojima kafa deluje na ljudski organizam.

Razume se, prekomerna upotreba bilo koje supstance, može dovesti do posledica za zdravlje i da deluje negativno naorganizam čoveka i zbog toga ćemo ovde raspravljati o normalnoj konzumaciji - jedna do dve šoljie kafe dnevno.

Kada se uzima u takvim, umerenim količinama, kafa nije štetna, već donosi mnogo koristi za naš organizam. Jedna od tih koristi je poboljšanje funkcije želudca i creva, ili rečeno drugim rečima - kafa izaziva stolicu.

Kako se to dešava i da li je to slučajno, da se kafa nudi skoro u celom svetu nakon obilnog ručka ili večere. Razume se da nije slučajno.

Kafa ubrzava razmenu materija i to je besporno dokazana činjenica. Krivac za to je kofein, on stimuliše želudačne sokove i produkciju pljuvačke, a time pomaže bržoj obradi uzete hrane.

Kofein pomaće kod oslobađanja enzima pankreasa, kojih ima u sekretu. To su enzimi za varenje, oni stimulišu i razmenu materija i zbog toga imamo osećaj da nam kafa pomaže kod varenja i stolice.

Pored toga, na ovaj način se oslobađamo toksina na prirodan i brz način, a mit je upravo suprotan, da je kafa toksična, što je pogrešno.

Uprkos svemu, dobro je da se kafa ne uzima na prazan stomak, jer ima osoba, koje nisu tolerantne na kofein ili druge sastojke kafe. Ako imate gastritis, dobro je da se konsultujete sa lekarom, koji će odrediti vašu tolerantnost na inače veoma koristan napitak.

Drugo blagotvorno dejstvo koje ima kafa je njegov efekat kao diuretika i antioksidansa.

Kofein je takođe veoma moćan stimulator nervnog sistema i poboljšava koncetraciju i funkciju razmišljanja i pamćenja, tako da nema razloga da ne uživate u šoljici ove okrepljujuće tečnosti odmah i da se obavezno pridržavate normalne dnevne doze.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji