Refluks kiseline, koji se takođe naziva gastroezofagealni refluks, je iritirajući povratni tok želudačne kiseline u jednjak. Često je izazvan onim što jedete i pijete. Poznato je da određene namirnice izazivaju refluks više od drugih.
Normalno, prsten mišića koji povezuje jednjak i želudac, nazvan donji sfinkter jednjaka (DES), zatvara se kako bi sprečio stomačnu kiselinu da stigne do jednjaka.
Međutim, oštećeni ili oslabljeni DES se opušta i otvara kada bi trebalo da se zatvori, omogućavajući želudačnim kiselinama da dođu do jednjaka.
Mnogi faktori mogu doprineti refluksu kiseline, uključujući:
- Aktivnosti pre i posle obroka;
- U koje doba dana jedete;
- Položaj vašeg tela;
- Količina hrane koju uzimate;
- Koju hranu jedete?
Ljudi sa refluksom kiseline često imaju kiselinu – osećaj pečenja u grudima – posebno posle jela ili noću. Simptomi refluksa kiseline takođe mogu uključivati poteškoće pri gutanju ili hronični kašalj.
Kada je u pitanju refluks kiseline, u određenoj meri na problem direktno utiče hrana koju jedete. Evo liste namirnica koje je dobro isključiti iz ishrane kako biste izbegli pogoršanje refluksa kiseline.
Hrana sa visokim sadržajem masti
Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da izbegavate masnu hranu – uključujući i to da ne pogoršate refluks kiseline. Hrana koja sadrži visoke koncentracije masti može pogoršati refluks kiseline jer se pokazalo da mast opušta donji sfinkter jednjaka (DES).
Takođe, hrana sa visokim sadržajem masti može prouzrokovati da vaše telo oslobodi hormon holecistokinin, što takođe uzrokuje opuštanje vašeg DES-a.
Začinjena hrana izaziva kiseline
Namirnice koje mogu uticati na probavni sistem su začini, koji izazivaju kiselinu. To je zato što začini često usporavaju varenje. Takođe, ako vam je jednjak već upaljen, začini mogu dodatno iritirati tkivo.
Ljute paprike, ljuti sos, paprika, salsa, vasabi i drugi ljuti dodaci čine hranu ukusnom. Ljuta hrana, međutim, sadrži supstancu koja se zove kapsaicin, hemijsko jedinjenje koje se aktivira od začina, posebno ljute paprike. Kapsaicin takođe izaziva osećaj pečenja u sluzokoži digestivnog trakta i povećava proizvodnju želučane kiseline.
Međutim, u proučavanju azijske dijete ima nekih dokaza da ljudi, koji redovno jedu ljutu hranu, mogu imati toleranciju na ove efekte. Međutim, nema konkretnih dokaza da je to tačno.
Ljuta hrana koju treba izbegavati:
- Čili u prahu;
- čili ulje;
- ljuta aleva paprika;
- Beli biber;
- Biber.
Luk izaziva gorušicu
Još jedna poznata štetočina kada je u pitanju refluks kiseline je luk, koji može izazvati opuštanje donjeg sfinktera jednjaka. Luk takođe sadrži vlakna koja mogu fermentirati, što može dovesti do podrigivanja.
Gazirani napici i refluks
Gazirani napici mogu povećati kiselost u vašem stomaku i opustiti vaš DES.
Nana i kiseline
Dok se ljudi često okreću čajevima od nane i sličnih biljaka kako bi umirili gastrointestinalne probleme, nana zapravo može iritirati vaš jednjak i dovesti do refluksa kiseline.
Mleko i mlečni proizvodi
Mleko i drugi mlečni proizvodi su namirnice za koje ljudi često misle da smiruju gastrointestinalni trakt. U stvari, oni mogu učiniti više štete nego koristi povećanjem proizvodnje kiseline u vašem želucu.
Mleko i mlečni proizvodi su bogati mastima i imaju tendenciju da pogoršaju gorušicu. Kada imate česte simptome kao što je žgaravica, konzumiranje mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem masti kao što je sir može pogoršati simptome.
Takođe, hladni mlečni proizvodi poput sladoleda mogu zapravo umrtviti DES i potisnuti njegovu funkciju. Kao rezultat toga, želučana kiselina može mnogo lakše da se vrati u jednjak.
Mlečni proizvodi koje treba izbegavati:
- punomasno mleko;
- sir;
- Sladoled;
- Punomasno kiselo mleko.
Citrusi dovode do refluksa
Veza između citrusnog voća – i celog voća i sokova – i refluksa kiseline je dobro utvrđena.
Limun, pomorandža, limeta i grejpfrut su namirnice koje mogu pogoršati simptome refluksa zbog svog sadržaja limunske kiseline. Ananas je još jedno voće sa visokim sadržajem limunske kiseline koje biste možda želeli da izbegavate da biste upravljali simptomima.
Zašto citrusi izazivaju kiselinu
Pošto citrusi sadrže velike količine limunske kiseline, uzrokuju da vaš stomak proizvodi više želučane kiseline. Kao rezultat toga, vaš stomak je puniji i povećavaju se šanse za refluks. Možda ne dobijate žgaravicu svaki put kada jedete citrusno voće, ali ako volite da popijete čašu soka od pomorandže svaki dan, bolje je da smanjite unos citrusa ako primetite vezu između jedenja citrusa i vaših simptoma.
Citruse koje treba izbegavati
- Grejpfrut;
- Pomorandža;
- Limeta;
- Limun;
- Ananas.
Sos od paradajza
Ovi crveni, zreli plodovi brzo rastu i osnovni su u mnogim jelima i namirnicama. Njihov umami ukus ili pikantan ukus čini mnoga omiljena jela izuzetno ukusnim. Testenina sa marinara sosom, pica, lazanja, čorba i mnoga druga jela od paradajza. Takođe su hranljivi, sadrže antioksidante, vitamin C i kalijum. Generalno, oni su izuzetno korisni.
Međutim, paradajz je takođe veoma kiseo. Baš kao i citrusi, kiseline u paradajzu će povećati nivo kiseline u vašem želucu. Pored toga, paradajz sosovi često sadrže luk i beli luk, koji takođe mogu izazvati refluks kiseline. Kada su u sosu sa dodatkom šećera, izazivaju i žgaravicu.
Čokolada izaziva refluks
Razlog zašto čokolada čini ljude srećnim je taj što pokreće oslobađanje hormona serotonina. Dok vas hormon može učiniti srećnijim, serotonin takođe izaziva opuštanje DES-a.
Kafa i pića sa kofeinom
Gotovo suštinski deo svačijeg dana, kofein u kafi pomaže mnogim ljudima da započnu dan i održe energiju tokom dana. Međutim, kofein u kafi takođe pogoršava DES kontrakcije. Šolja kafe dnevno možda nije problem. Međutim, odgovor može biti u tome koliko kofeina konzumirate.
Ako pijete kafu sa visokim sadržajem kofeina i imate gorušicu, pokušajte da smanjite količinu kofeina koju pijete.
Alkohol izaziva kiselinu
Poslednji krivac na našoj listi agenasa za refluks kiseline je alkohol, koji može da opusti donji sfinkter jednjaka i da dovede do veće kiseline u želucu.
Kao što smo videli, postoji brojna hrana, koja može da izazove opuštanje želudačnog ventila i omogući pojavu refluksa kiseline. Stoga nije iznenađenje da su se promene u ishrani pokazale kao efikasan način za smanjenje refluksa kiseline.
Međutim, na svakoga to može biti različito i može postojati hrana koja ovde nije pomenuta, a koja može biti problematična za vas. Vođenje dnevnika hrane može vam pomoći da saznate koja hrana izaziva žgaravicu i proaktivnije upravljati budućim napadima refluksa kiseline.
Pogledajte takođe:
Komentari