Pavlaka je mlečni proizvod, koji se javlja u različitim oblicima i ima različitu primenu u kulinarstvu. Najviše se koristi u poslastičarstvu, jer recepti za mnogo kolača uključuju pavlaku. Može da se koristi i za slana jela, supe, zapečena jela, krem supe i sosove. Razume se, za slana jela se koristi pavlaka za kuvanje, jer ona nije zaslađena i neverovatan je dodatak pečenom krompiru, pečurkama ili pilećem mesu.
Slatka pavlaka je tečna i zaslađena. Napavljena je tako da se lako muti i da se od nje dobije mućena pavlaka sa odličnom homogenom strukturom. Ovu pavlaku treba mutiti mikserom od najmanje do najveće brzine nekoliko minuta.
Ako nemate slatku pavlaku, već samo pavlaku za kuvanje, nije veliki problem. Jedina stvar koju treba da napravite je da u pavlaku za kuvanje dodate šećer u prahu, kako bi je zasladili. Nakon toga je možete staviti u kolače koje želite.
Ova osobina je dobra kod pavlake za kuvanje, jer je u praksi univerzalna. To što nije prethodno zaslađena, dozvoljava da se koristi u različitim slanim jelima, a ako nemate slatku pavlaku, možete običnu pavlaku za kuvanje iskoristiti za pripremu slatkiša. Naravno, obavezno je zasladite.
Komentari