Bonapeti.rs»Saveti»Kako se blanšira paradajz?

Kako se blanšira paradajz?

Anika VoitAnika Voit
Šef kuhinje
1219
Kako se blanšira paradajz?

Paradajz je tradicionalno povrće, koje je veoma čest gost na našoj trpezi. Paradajz je izvor vitamina C i vitamina A. Pored vitamina, paradajz je bogat i mineralnim solima i drugim korisnim supstancama. Paradajz sadrži 17 puta više gvožđa od mleka, dva puta više nego jaja i tri puta više nego ribe.

Hemijski sastav paradajza varira u zavisnosti od vrste i zemljišta i klime na kojima se uzgaja. U sastavu ima 94,5% vode, 0,9% belančevina, 3,5% ugljenih hidrata, neznatan procenat skroba, 0,7% celuloze, organskje kiseline (limunsku, jabučnu, oksalatnu), mineralne soli (kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, natrijum, gvožđe i dr.).

Pored svežeg paradajza, često u našoj kuhinji koristimo i konzervirane. U skoro svakom domu ima zimnice sa paradajzom u tegli, sosom od paradajza, kečapa i bar jedna tegla sušenog paradajza.

A šta je blanširanje? Ukratko, to je kratkotrajna termička obrada povrća, voća, mesa i drugih namirnica na pari ili u vreloj vodi. Blanširanje je reč koja potiče iz francuskog jezika (blanchir) i označava prelivanje vrelom vodom.

Kako da blanširate paradajz?

Uvek birajte dobro sazrele i neoštećene plodove paradajza. Operite ih od prašine pod tekućom vodom. Uklonite drške, a sa suprotne strane napravite zarez u obliku krstića veoma oštrim nožem.

Pripremite i jednu posudu sa hladnom vodom i ledom.

U drugu posudu sipajte vodu i zagrejte je do ključanja. Kada voda proključa, pažljivo spuštajte paradajz u nju i to ne više od 30 sekundi. Nakon toga, paradajz brzo izvadite i potopite ga u ledenu vodu.

Kao rezultat blanširanja paradajza, tečnost koja se nalazi ispod ljuske će se raširiti, a nakon hlađenja će se skupiti i ljuska će se smežurati. Na taj način ćete lakše da odvojite ljusku od ploda paradajza.

A da li ćete blanširani paradajz koristiti za salatu, jelo ili konzerviranje, odlučite sami.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni