bonapeti.rs»Saveti»Šta je pekan orah?

Šta je pekan orah?

marcheva14marcheva14
Početnik
9824
Šta je pekan orah?
Fotografije: marcheva14

Pekan orah, ili kako ga kod nas nazivaju američki orah. Veoma liči na naš, evropski, orah, ali ima različit oblik, crvenkaste je boje i ne sadrži jod.

Ovaj egzotični predstavnik oraha pre svega raste u Severnoj americi, Centralnoj Aziji i nekim južnim predelima Rusije. Ima veoma dobre karakteristike i ima posebna lekovita dejstva. Dokazano je da pekan orah daruje mladost, ebergiju i lepotu.

Korišćenje ove namirnice može da deluje preventivno na pojavu niza oboljenja, hipertonije, dijabetesa, tumora i tako dalje.

U sebi sadrži mnogo vitamina, kao što su A, B1, B2, B4 i druge, a ima i dosta mikroelemenata kao što su kalcijum, kalijum, magnezijum, kao i gvožđe, bakar, selen i druge.

Pekan orah ima karakteristična dejstva protiv kancera. Pekan orah se uzima kao dopunsko sredstvo za poboljšanje oslabljenog imunog sistema, kod kožnih oboljenja i kod oboljenja krvi.

Od pekan oraha se dobija ulje, koje pronalazi veliku upotrebu u kozmetici, pomaže kod lečenja oboljenja kože, podmlađuje kožu i poboljšava njenu strukturu.

Pekan orah je biljka koja nije previše zahtevna što se tiče uslova za rast i može da uspeva u različitim klimatskim područjima. Veoma su otporni na hladnoću, sušu i ne smeta im zemljište siromašno mineralima, pa su zbog toga i dosta rasprostranjena vrsta.

Postoji nekoliko vrsta pekan oraha - stuart, indiana, grinriver, tekstan i dr. Sve ove nabrojane vrste imaju različit sastav, ali su sve veoma korisne.

Na žalost, pekan orah raste veoma sporo. Za godinu dana biljka može da poraste samo od 30 do 60 cm, ali to ne znači i da će dati plod. Treba da prođu najmanje 3-4 godine, pa da se očekuje da će drvo imati prve kvalitetne plodove - orahe.

Razume se, ne treba preterivati sa upotrebom pekan oraha, jer su veoma kalorični, a veća količina može da dovede i do problema sa sistemom za varenje. Masnoće, kojih ima u pekan orahu, mogu da dovedu do masne jetre.

Pored toga što mogu da se konzumiraju u sirovom stanju, pekan orasi su veoma dragi gosti u kuhinji, pre svega u poslastičarstvu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji