Pekan Orasi

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3965
Pekan orasi

Orasi su omiljen i dobro poznat orašasti plod kod nas. Međutim, postoji malo manje poznata njihova sorta po imenu pekan. Tako se naziva američki orah koji se često sreće i kao uljan, zato što su njegovi orašasti plodovi slađi i imaju više masti od nama poznatih oraha.

Šta predstavlja severnoamerički predlog na tržištu orašastih plodova, koja svojstva i kakvu primeni ima predmet je ovog članka.

Kratka priča pekan oraha

Carya illinoinensis je latinski naziv vrste oraha takođe nazvan pekan. one je tradicionalna hrana severnoameričkih Indijanaca koji ga međutim koriste za pravljenje napitka. On je najpribližniji današnjem mleku od orašastih plodova koje poznajemo. Orašasti plodovi se istucaju u avanu i pomešaju sa vodom.

Tokom XVI veka Evropejci prenose pekan na teritoriju Starog kontinenta. S obzirom na to da je nepretenciozna biljka, peka se lako aklimatizuje u novoj sredini. Drvo pripada višegodišnjim biljkama i raste dosta sporo. Počinje da daje plod nakon 4 ili 5 godina tako što svako drvo godišnj edaje do 200 kilograma orašasih plodova tokom 300 godina. Plod liči na nama dobro poznat orah, ali je izduženiji i plod je spljeskan, a ljuska je glađa i sa zatvorenim šavovima.

S obzirom na to da je visoko uljan i sadrži do 71% masti, orah pekan lako užegli. Masti su pre svega u obliku dragocenih omega-6 masnih kiselina. Za ovaj orah je karakteristično da sadrži u najkoncentrisanijem obliku mangan, zato se koristi za nabavku ovog elementa u organizmu. Potrebno je da se čuva zatvoren na suvom mestu.

Sastav i energetska vrednost pekan oraha

Pekan

Pekan je orašasti plod koji sadrži raznovrsnost dragocenih elemenata. On je bogat bioaktivnim jedinjenjima biljnog porekla.

Sadrži mnoštvo vitamina - A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, C, E, K.

Sadrži mako elemente - kalijum, kalcijum, gvožđe, natrijum, fosfor.

Takođe, u sastavu se sreću mikroelementi - gvožđe, mangan, bakar, selen, cnik, fluor.

Treba da se dodaju i tanini i mnononezasićene masti. Orašasti plodovi su bogati gama tokoferolima koji štite masti, proteine i DNK ćelije od oksidiranja.

Fitosteroli u sastavu smanjuju nivoe lošeg holesterola u krvi.

Energetska vrednost takođe zaslužuje pažnju.

- Masti je 71%, od kojih je zasićenih 6;

- Ugnjenih hidrata je 5, 8 od kojih je šećera 4.3;

- Proteina je 9.2;

- Sadržaj soli je 0.003.

Sve vrednosti su za 100 g orašastih plodova.

Hranljive vrednosti konzumacije pekan oraha

Božićni kolači sa pekan orasima
Fotografija: Mariana Petrova Ivanova

Jezgro pekan oraha je izuzetno ukusno, visokokalorično i slatko. Ima mnogo korisnih svojstava.

Podstiču varenje

Konzumacija orašastih plodova je blagotvorna za probavne procese i pomaže kod poremećaja u gastrointestinalnom traktu. Biljna vlakna i minerali, koji su sastavni deo uključeni su u razmeni materija. Oni imaju pozitivan efekat na nelagodu u želucu i pomažu u varenju hrane. Vlakna ublažavaju nadimanje u crevima, ublažavaju grčeve i druge tegobe. Aktivne biološke materije doprinose zdravlju creva pri redovnom korišćenju.

Imaju antioksidansno delovanje

Izobilje biljnih elemenata pokazuje moćno antioksidansno delovanje i neutrališe slobodne radikale, blokirajući nagomilavanje toksina. Proučavanja delovanja pekan oraha dokazuje da oni imaju jako protivupalno delovanje.

Blagotvorni efekat vlakana

Pekan orasi su veoma hranljiva hrana i značajan izvor vlakana, korisnih ugljenih hidrata, proteina i masti. Nizak sadržaj ugljenih hidrata i visok sadržaj korisnih masti, proteina i vlakana dopunjavaju njihova odlična svojstva kao zdrava hrana. Rastvorljiva vlakna lako se metabolizuju od dobrih bakterija u crevima. Odlične količine magnezijuma olakšavaju probavne procese i redukuju apetit, zato što brzo zasite.

Zdravstvene koristi i štete od pekan oraha

Od svih orašastih plodova bogatih mastima se ekstrahuje ulje. Pekan orah ne pravi izuzetak. Međutim, ulje se ekstrahuje samo velikom presom. Tako čuva svoje svojstva. Miris dobijenog ulja je miris oraha sa blagom notom maslinovog ulja. Njegov ukus je takođe maslinast, sa veoma prijatno nijansom.

Nega kože

Zdravstveni efekat se prostire na rad srca, stanje krvnih sudova, smanjivanje nivoa holesterola u krvi. Ono sprečava aterosklerozu, štiti od proširenih vena. Ima i antikancerogen efekat.

Kod prehlada može da se koristi ulje za utrljavanje ili da se udiše.

Kod jake glavobolje se preporučuje mazanje ulja na mestu gde se oseća napetost.

U slučaju ujeda komarca, opekotina od sunca, iritacije kože, dermatitisa, gljivica, otoka preporučuje se da se mesto umiri mazanjem uljem od pekan oraha.

U spa salonima pekan ulje se dodaje u kreme za masiranje za hidrataciju i osvežavanje kože. Ono obnavlja ćelije, povećava elastičnost i osvežava suvu kožu.

Smatra se proizvod od pekan oraha ima blagotvorno zdravstveno delovanje na organizam odraslih ljudi pre svega zbog toga što usporava proces starenja. On takođe štiti od uticaja kancerogenih materija i zbog toga se preporučuje onima koji rade u štetnoj sredini.

Kod utrljavanja u nokte i kosu daje im zdrav i blistav izgleda i veoma dobra elastična svojstva.

Šaka pekan oraha se preporučuje kod avitaminoze i anemije.

U velikim količinama pekan orasi su štetni za telo, oni ne utoljavaju glad kao na primer kikiriki, nego su povod za pojavu alergijskih rekacija. Za ljdi koji pate od masne jetre, orasi su kontraindikovani zbog svoje visoke masnoće. U trudnoći i prilikom dojenja dobro bi bilo da se koriste sa povećanom pažnjom, a takođe i nakon obavezna konsultacije sa lekarom.

Kulinarska upotreba pekan oraha

Čizkejk sa pekanom
Fotografija: Mariana Petrova Ivanova

Ovaj orašasti plod iznutra izgleda kao orah, ali ima duguljastiju ljusku i mekši ukus bez ikakve gorčine. Ovo ga čini prijatnim za konzumaciju. Korist ese kako sami orašasti plodovi, tako i ulje pekan oraha.

Ulje za kuvanje se koristi najčešće kada se pravi nadev za punjenje različith proizvoda - ribe, ptica, mesa. Dobro se kombinuje sa pirinčem, palentom, pečurkama. Takođe, u salati ima prijatan ukus. Veoma često maslac se servira sa balzamovim sirćetom i različitim sirevima. Daje egzotičan ukus bilo kakvog domaćeg peciva.

Orašasti plodovi se uključuju u različite kulinarske recepte u sirovom ili sušenom stanju. Amerikanci stavljaju orah u razna kulinarska umetnička jela koja spremaju - u pite sa orasima, kifle, pudinge, čak i u sirupe. Pekan je važan dodatak u razne deserte sa orasima i njime se posipa u obliku mrva ili se stavlja u slatkiše sa orasima, a ponekad je ukras doručka.

Pasta je često namazana na krišku hleba ili na keksić. Orah trpi da bude posut kako šećerom, tako i solju.

Klasičan desert od orah sa pekan orasima se pravi od kora za tortu na kojima se rasprostire sloje mešavine pekan oraha, vanilin šećer, kašika alkohola po izboru, kašika kafe, jaja i običan šećer. Nakon pečenja torta sa orasima se garnira sladoledom od vanile i jagodama, dodaje se i javorov sirup.

Umerena konzumacija ovog ukusnog proizvoda daje mnogo zdravstvenih koristi telu i prijatna osećanja čulima.

Od uljanog pekan oraha možete još da napravite:

- savršene orasnice;

- kolač sa orasima;

- baklava sa orasima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest