Da li kupus pomaže ili šteti kod gihta?

Da li kupus pomaže ili šteti kod gihta?

Giht je veoma ozbiljno oboljenje, koje poruzrokuje visok nivo mokraćne kiseline u krvi, a to dovodi do gomilanja kristala. Simptomi oboljenja uključuju bolove u zglobovima i kamen u bubregu. Osim uzimanja lekova, bolesnici koji imaju giht, obavezno moraju da paze na način ishrane, koji će im olakšati stanje. Važno je da pacijenti znaju koje su namirnice zabranjene i koje su dozvoljene.

Među strogo zabranjenom hranom spadaju namirnice koje sadrže purine - teška meso, dimljena i prekomerno slana hrana, pržena hrana, sve iznutrice (jetra, bubreg, jezik, mozak). Kobasice, konzervirano meso i riba u konzervama. Ali kako su stvari sa kupusom, može li se konzumirati kod gihta ili ne?

Beli kupus spada među dozvoljene namirnice kod gihta. Naravno, ne treba ga pržiti. Možete ga lagano dinstati ili jesti sirovu salatu zajedno sa šargarepom i peršunom. Sok od kupusa je čak mnogo bolja opcija, ali dobro ga je pomešati sa drugim povrćem. Kiseli kupus i kiseli krastavci, kao i turšije se ne preporučuju.

U slučaju crvenog kupusa, stvari su sasvim drugačije. Treba ga izbegavati. Ostalo zabranjeno povrće su spanać, paprika, rotkvice, paradajz, pečurke, repa.

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji