Bela Repa

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317827
Bela repa

Bela repa je vrsta korenaste biljke koje pripada porodici kupusnjača /Brassicaceae/, tj. ona je rođak rotkvicama, kupusu, karfiolu, renu i drugim biljkama. Ova biljka je poreklom iz Azije, a rasprostranjena je u celom svetu, a takođe i kod nas.

Različite vrste bele repe imaju i različite oblike i veličine. Kod nekih sorti je koren izdužen i podseća na šargarepu, a kod drugih je prisutan zaobljen koren. Zajedničko ovim sortama jeste bela boja korena, koji je u stvari i jestivi deo biljke. Takođe, kod svih sorti koren je hrskav.

Kada je koren repe svež, on ima prijatan, blago ljut ukus i najviše se koristi u receptima za pravljenje svežih salata, jer ne reaguje dobro na termičku obradu. Bela repa je dosta omiljenija od crne repe, jer nije toliko ljuta i meso joj je mekše konzistencije. Sa druge strane, crna repa ima mnogo veći sadržaj eteričnog ulja. Smatra se da je crna repa lekovitija od bele.

Sastav bele repe

Bela repa je bogat izvor velikog broja hranljivih materija i vitamina. U njen sastav ulaze male količine zasićenih, polunezasićenih i mononezasićenih masti. Bela repa je dobar izvor vlakana, belaččevina i vode. Takođe, bela repa sadrži i kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum, mangan, selen, bakar. U njen sastav ulaze i vitamini B1, vitamin B2, vitamin B3 i vitamin B6.

Istorija bele repe

Repa

Bela repa je poreklom iz Azije, tačnije iz Kine. Ona se u Kini gaji već hiljadama godina, a zatim se rasprostranjuje do Egipta, Rima, Grčke i Japana. Vremenom se javljaju najrazličitije vrste i sorte ove biljke. Nije poznato kada je ova repa stigla na naše prostore, ali poznato je da se ona gaji kod nas već vekovima.

Bela repa je stalan gost naše trpeze zbog svoje hrskavosti, a koristi se kao meze uz tadicionalno balkansko alkoholno piće - rakiju. Bela repa se, takođe, koristi kao lek za prehladu i grip.

Odabir i čuvanje bele repe

Belu repu možete sami da gajite ili je možete kupiti u prodavnici. Srećom, ova namirnica je široko rasprostranjena i lako se može naći i na pijaci. Bela repa spada u omiljeno povrće zbog svojih korisnih svojstava, ali i zbog svoje izdržljivosti. Ako imate određenu količinu bele repe, slobodno je možete čuvati na hladnom i tamnom mestu. Ako se više komada stavi na slamu, ali odvojeno, oni svežinu mogu sačuvati nekoliko sedmica.

Spremanje bele repe

Bela repa se najviše konzumira dok je sveža. Ona je aktivan sastojak u kuhinjama mnogih zemalja. U Japanu se bela repa koisti za razne turšije. Takođe, ona je i sastojak raznih soseva. Zanimljivo je da se u zemlji izlazećeg sunca koriste listovi i klice bele repe. U Kini je konzumacija bele repe takođe veoma rasprostranjena. Za spremanje lokalnih specijaliteta se bela repa meša sa pirinčanim brašnom, jajima, lukom, belim lukom, klicama pasulja itd.

Repa je i deo naše trpeze. Od nje se prave salate, koje takođe uključuju šargarepu i kupus. Njima se dodaje maslinovo ulje ili suncokretovo ulje, a dodaje se i malo sirćeta. Naravno, ovo je najjednostavnija varijanta za serviranje ovog povrća. Bela repa se odlično slaže sa jabukama, pomorandžama, cveklom, krastavcima, paprikom i avokadom. Salate sa belom repom su neverovatno lagane i dijetetkse, ali su i odlična vitaminska bomba tokom hladnih meseci.

Salata od repe

Koristi od bele repe

Konzumacija bele repe je veoma korisna, a razlozi su mnogi. Ona ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo, pa se zbog toga najviše preporučuje tokom zimskih meseci, kada smo podložniji gripu i prehladi. Sok od bele repe sadrži enzime. Ovaj dar prirode blagotvorno deluje na sistem za varenje i potpomaže procese organa za varenje.

Bela repa je provereno sredtsvo protiv kostipacije i lenjih creva. Ona se često koristi kod oboljenja respiratornih organa, budući da potpomaže eliminaciju jakog sekreta u plućima. U narodnoj medicini se koristi kod bronhitisa i gripa. takođe, bela repa pozitivno utiče na rad bubrega, a pomaže i kod izbacivanja suvišne vode iz organizma. U narodu se veruje i da je bela repa korisna kod mršavljenja.

Bela repa jača ćelije pluća i štiti ih od dejstva toksina. Veliki broj istraživanja je dokazao da je bela repa dobar izvor određenih antikancerogenih materija, pa je to još jedan razlog za konzumiranje ovog korenastog povrća. Takođe se smatra da ovo povrže pozitivno utiče na kosti i vid.

Bela repa se veoma ceni kineskoj tradicionalnoj medicini, a tamo se veruje da je ova biljka veoma lekovita tokom hladnih meseci, pa čak i da je delotvornija od ženšena. Kako tvrde kineski lekari, da jedan čovek bude zdrav, treba da konzumira belu repu zimi i đumbir leti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas