Bonapeti.rs»Saveti»Šta sve možemo da zamrzavamo?

Šta sve možemo da zamrzavamo?

MarianeMariane
Džedaj
1460977
Šta sve možemo da zamrzavamo?

Zamrzivač daje mogućnost sve većem broju domaćinstava da namirnice zamrznu, umesto da provode sate u kuhinji ili pored šporeta, kako bi ih konzervirali u obliku mesa u teglama, kao đuveč, ljutenicu, ajvar, paprikaš i dr. Zamrzavanje omogućuje potpuno očuvanje hranjljivih sastojaka i ukusa namirnica duže vreme.

Ali šta se može sve zamrznuti, pitaju se mnoge domaćice. Meso je veoma pogodno za zamrzavanje. Ono može da bude nasečeno na porcije i da se svaka od njih čuva u zamrzivaču sa rokom trajanja od oko 12 meseci, a da se to ne odrazi na ukus i kvalitet.

Za zamrzavanje su pogodne i sve vrste pernatih životinja, kao i ribe. Važno je da napomenemo da riba ima dosta kraći rok trajanja čuvanja u zamrzivaču. On je samo oko 2 meseca kod masnijih riba i ne više od 4 meseca kod nemasnih riba. Možete da zamrznete i školjke, rakove, puževe, škampe, lignje i druge morske plodove.

U zamrzivaču ne možete da čuvate jaja, ali možete da čuvate mlečne proizvode. Kuvano sveže mleko može da stoji i do 3-4 meseca u zamrzivaču u staklenoj flaši. Nesoljeni maslac ima rok trajanja oko godinu dana, a slani - 6 meseci. Vurda i sitan sir se mogu čuvato oko godinu, a kačkavalj - 3-4 meseca.

U zamrzivaču možete da čuvate hleb (zamrznut ili u obliku testa) u roku od oko 2 meseca. Možete da pripremite sendviče, koje možete čuvati do 2 meseca, kao i kolače, kojima je rok trajanja najmanje 3 meseca.

Nećemo zaboraviti da kažemo da je većina povrća (osim krastavca, salate i rotkvica) pogodna za zamrzavanje. Preporučuje se da povrće blanširate na nekoliko minuta u vreloj vodi, pre nego što ga stavite u zamrzivač, kako bi se smanjio broj mikroorganizama u njemu i kako bi se deaktivirali enzimi za kiseljenje u njemu.

U zamrzivaču možete da čuvate i voće, kao što su jagode, maline, ribizle, kupine, borovnice, jabuke i breskve. Ne mogu se zamrzavati grožđe, kruške i šljive.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji