Pirinač je centralna figura u svetu kulinarstva, i to nije slučajno. Ovaj proizvod je neizostavan deo hiljada recepata i hrane za većinu naroda na našoj planeti.
Pored izuzetnih kvaliteta ukusa i blagotvornog sastava, pirinač nudi još jednu dragocenu privilegiju, a to je laka priprema. Ne zahteva posebne specifičnosti prilikom pripreme, a u kombinaciji sa drugim proizvodima pretvara svako jelo u remek-delo.
Međutim, postoji jedna značajna suptilnost oko pripreme pirinča, a to je njegovo pravilno skladištenje, kako bi se izbeglo kvarenje i, shodno tome, trovanje hranom.
Evo kako i koliko dugo možete čuvati pirinač u frižideru:
Za pirinač je neophodno da se ohladi ili zamrzne odmah nakon kuvanja.
Za kuvani pirinač, dozvoljeno je ostaviti ga na sobnoj temperaturi ne više od 2 sata. Nakon ovog perioda, trebalo bi da ga bacite jer najverovatnije više nije pogodan za upotrebu.
Ako se pridržavate uslova da pirinač odmah stavite u frižider, možete ga čuvati 4-5 dana, a da se ne pokvari.
Više vremena čuvanja nije poželjno, ali da biste bili sigurni u ispravnost proizvoda, možete ga periodično proveravati za boju, miris i ukus.
Ne zagrevajte kuvano jelo od pirinča u rerni više od jednom.
U frižideru 3 dana možete čuvati jela od pirinča kao što su:
- posne paprike sa pirinčem;
- italijanski rižoto;
Komentari