Bonapeti.rs»Saveti»Kako se skida koža sa ribe?

Kako se skida koža sa ribe?

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
224044
Kako se skida koža sa ribe?

Pre nego što bude podvrgnuta bilo kakvoj kulinarskoj obradi, riba treba da prođe prethodnu obradu kao što je: odmrzavanje ribe na sobnoj temperaturi (ako je zamrznuta), čišćenje, drobljenje, sečenje.

Kada imate svežu ribu ne bi trebalo da stavljate teške predmete na nju, to može da dovede do pucanja žučnog mehura i da meso ima gorak ukus.

Treba da očistite ribu u smeru od repa ka glavi. Ako je površina ribe klizava, pre čišćenja isperite trup koncentrovanim rastvorom pijeće sode (2-4 supene kašike na 1 litar vode) ili istrljajte solju.

Čišćenje ribe zavisi od njene vrste. Ako ima krljušti, riba se hvata levom rukom za rep, desnom se drži nož sa oštricom nasuprot krljušti i ona se istruže pazeći da se koža ribe ne iseče nožem.

Kod nekih morskih riba koža ima specifičan miris tako da treba da se odstrani.

Ukoliko se riblji filet odstrani sa pljosnate ribe, tada koža u svakom slučaju treba da se odstrani. Za početak stavite ribu sa tamnom stranom nagore. Veoma oštrim nožem isecite podnožje repa. Istim nožem uzmite kožu i odvojte od mesa tako da možete da uhvatite rukom.

Jednom rukom treba da pritisnete rep na dasku (a da ne biste kliznuli rukom, pritisnite rep ledenom krpom), a drugom rukom da uhvatite odvojeni rub kože i da je povučete od vas, tj. ka glavi.

Došavši do vilice, okrenite ribu sa druge strane. U potpunosti odstranite kožu ribe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji